Ajax-spelers starten zonder naam op hun rug: "Tijd voor verandering"

Brian Brobbey krijgt de felicitaties
Brian Brobbey krijgt de felicitaties Foto: © Pro Shots

Iedere maand ontvangen de spelers en speelsters van Ajax meer dan 1500 haatberichten op Social Media. Daarom heeft de club besloten om de actie #SilenceSocialHate te starten. Komend weekend zullen geen namen te zien zijn op de shirts van de mannen en de vrouwen.

Op de officiële website meldt de Amsterdamse club dat ze hiermee een gesprek starten over de impact van social hate en hoe ze het kunnen bestrijden. "Social hate is een groeiende trend die miljoenen mensen online raakt. Als oproep om social hate het zwijgen op te leggen, spelen de spelers en speelsters van Ajax zaterdag zonder hun naam, maar met drie witte stippen op het shirt. De drie stippen staan internationaal symbool voor stilte. Maar ook voor het menu-icoon waarop je klikt om haatberichten en bijbehorende accounts te rapporteren", begint de club.

Brian Brobbey werd in het verleden racistisch bejegend. "Als spelers hebben we vrijwel dagelijks te maken met dit soort vormen van haat. Alhoewel ik mij er persoonlijk goed voor kan afsluiten, vind ik het erg goed dat deze actie er nu is. Men moet zich ervan bewust worden dat de taal die je online voorbij ziet komen niet normaal is. Het is tijd voor verandering", vindt de aanvaller.

Kay-Lee de Sanders van Ajax Vrouwen is het hiermee eens. "Ik zie dagelijks haatberichten op social media over mezelf of teamgenoten verschijnen. Mensen hebben niet door hoe hard die aankomen. Ik ben een speelster, maar bovenal gewoon een mens. Ik heb vaak de neiging om door te scrollen en de berichten te negeren, maar het liefst wil ik dat we er samen wat aan doen. Daarom ben ik blij met deze campagne, zodat we sociale haat hopelijk samen kunnen verdrijven", besluit De Sanders.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
vr
1/03
FC Volendam
20:00
NEC
za
2/03
Go Ahead Eagles
18:45
RKC Waalwijk
za
2/03
Vitesse
20:00
FC Twente
za
2/03
Sparta Rotterdam
21:00
AZ
zo
3/03
Ajax
12:15
FC Utrecht
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 PSV 23 66 65
2 Feyenoord 23 41 55
3 FC Twente 23 23 47
4 AZ 23 22 42
5 Ajax 23 8 36
6 Go Ahead Eagles 23 5 34
7 NEC 23 6 33
Bekijk de hele stand