Alderweireld: "Ben niet gearriveerd alsof ik voetbal heb uitgevonden"

Toby Alderweireld
Toby Alderweireld Foto: © Pro Shots

Toby Alderweireld verliet deze zomer Qatar om terug te keren naar België. Hij werd door Mark van Bommel en Marc Overmars naar Antwerp FC gehaald en kende daar een uitstekende start van de competitie.

Direct inzetbaar

Alderweireld werd na zijn overgang direct door Mark van Bommel in de basis gezet. Daar was de verdediger zelf ook verrast over. "In zekere zin wel, ja. Mijn transfer vanuit Qatar naar Antwerp heeft langer nodig gehad dan ik gehoopt had", zo zegt Alderweireld in Het Nieuwsblad. "Daardoor kon ik pas in aanloop naar de thuiswedstrijd tegen Drita aansluiten bij de groep. Na drie trainingen op het veld stond ik al in de ploeg – het moet zowat mijn kortste voorbereiding ooit zijn. Alhoewel… Ik had tijdens mijn vakantie natuurlijk wel hard gewerkt om de kloof zo klein mogelijk te houden.”

De verdediger geeft aan hoe hij zijn conditie probeerde te behouden. "Lopen. Niet zomaar een blok je om joggen, maar via programma’s. Ik deed bijvoorbeeld aan high speed running. En ik ging langs bij Lieven Maesschalck en Johan Gerets om individueel te trainen. Er ging geen dag voorbij of ik heb gesport. Op Ibiza ging ik mountainbiken, dat is goed voor de bovenbenen, zeker op een heuvelachtig parcours. Ik heb ook getennist. Het was gewoon zaak om zo snel mogelijk fit mogelijk te zijn, niet het minst omdat ik besefte dat ik het niet makkelijk zou krijgen in de Belgische competitie. Ik had op voorhand met Simon Mignolet en Hans Vanaken gesproken. Mijn insteek was niet: Het is maar België, ik zal het even laten zien. Dan gaat het fout.”

Uitstekend begin

Alderweireld lijkt direct goed mee te draaien met de ploeg en de resultaten zijn tot nu toe uitstekend. "Ik ben zelf ook blij over de manier waarop ik de ploeg help, maar evengoed over mijn integratie, die is vlot verlopen. Mede dankzij mijn eigen attitude, denk ik: ik ben niet gearriveerd alsof ik het voetbal heb uitgevonden. De jongens voelen dat ook wel, anders hadden ze me nooit geaccepteerd als aanvoerder. Ik ben trots dat de coach mij vroeg om die rol op te nemen. Ik hoorde nog geen klachten.”

De goede seizoenstart wordt echter tenietgedaan wanneer Antwerp zich niet zou plaatsen voor de groepsfase van de Conference League. In een tweeluik moet afgerekend worden met Basaksehir. "Dat zou een teleurstelling zijn, punt", zo spreekt Alderweireld over een eventuele uitschakeling. "Maar in de kleedkamer houden wij geen rekening met dat scenario. Wij gaan er alles aan doen om de poulefase te bereiken. Lukt dat niet, dan moeten we niet ineens alles overboord gooien. Kijk, ’t is niet omdat we nu 12 uit 4 hebben dat je de loftrompet moet bovenhalen. Maar evenmin moet je panikeren als het eens tegenslaat. We hebben een langetermijnvisie, daar moeten we aan vasthouden.”

Ambities

De oud-speler van Ajax vindt dat Antwerp nog niet is waar het hoort. "Wij willen elke week vier of vijf keer scoren. En druk vooruit zetten en opbouwen van achteruit. Dat leest allemaal mooi, maar finaal is punten halen het belangrijkste." Alderweireld kan nog niet inschatten of Antwerp voor de prijzen kan spelen. "k ga me hier niet aan dat soort uitspraken wagen. Het is ook gewoon moeilijk te voorspellen, maar ik vind wel dat alle elementen aanwezig zijn om mee te spelen voor de prijzen. Er zijn geen vedettes…Qua houding, bedoel ik dan. We hebben een goeie mix tussen ervaring en jeugd. We hebben een kern die wil werken. Er zijn Van Bommel en Overmars. En er zijn ook de fans – die zijn fenomenaal. Het klinkt nu misschien heel stroperig, maar de supporters zijn echt een reden geweest om voor Antwerp te kiezen. Zelfs tegen Lillestrøm, toen de kwalificatie al bijna binnen was, waren ze geweldig. Wat zal dat geven in de topwedstrijden?”

Qatar

De afgelopen tijd voetbalde Alderweireld in Qatar, hij is echter terughoudend om daar uitspraken over te doen. Het wordt… anders. Ik heb er een leuke tijd beleefd. Ik ga niet in detail treden, ik ben máár een voetballer. Wie ben ik om over zo een thema uitspraken te doen? Maar als je je aanpast en respect toont, is het wel een charmante cultuur.”

De mensenrechtensituatie in het land is volgens Alderweireld geen reden om weg te blijven. "We moeten dat probleem niet negeren. Het zou makkelijk zijn om weg te blijven. Ik ben van mening dat we het WK kunnen benutten om iets ten goede te veranderen. En wij willen er wereldkampioen worden.”

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za 1 okt. 2022, 16:30
Eredivisie
SC Cambuur -
-
PSV -
za 1 okt. 2022, 18:45
Eredivisie
FC Groningen -
-
AZ -
za 1 okt. 2022, 20:00
Eredivisie
Ajax -
-
Go Ahead Eagles -
za 1 okt. 2022, 21:00
Eredivisie
FC Twente -
-
Vitesse -
zo 2 okt. 2022, 12:15
Eredivisie
Fortuna Sittard -
-
FC Volendam -
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 PSV 7 18 18
2 Ajax 7 17 18
3 AZ 7 8 17
4 Feyenoord 7 11 16
5 FC Twente 7 7 13
Bekijk de hele stand