Andries Noppert: "Het is groter gemaakt dan het daadwerkelijk was"

Andries Noppert stond tijdens het afgelopen WK onder de lat bij het Nederlands elftal. De doelman van SC Heerenveen moest zich onder meer weren in de strafschoppenserie tegen Argentinië, maar het lukte hem niet om met Oranje de serie te winnen. Nederland bereidde de strafschoppen minutieus voor door te trainen met volleybalcoach Peter Murphy.

"Ik denk sowieso dat dat groter is gemaakt dan het daadwerkelijk was", zegt Noppert bij de Cor Potcast. "Dat kan je heel uitgebreid pakken, maar ik bespaar jullie de moeite. Met alle ingrediënten meegenomen, had je door alle tests die we gedaan hebben uiteindelijk een speler moeten kunnen beïnvloeden. Maar bij die Argentijnen is het mij in ieder geval niet gelukt!"

Noppert licht toch een tipje van de sluier. "Je hebt horizontale en verticale spelers, die je allebei op een andere manier kan afleiden", legt hij uit. "Wat het verschil tussen die twee soorten is? Dat werd allemaal uitgezocht door Peter Murphy. Bij horizontale spelers moest je op iets gaan focussen wat horizontaal was. Bij verticale spelers kon je gewoon focussen op de speler zelf. De bedoeling was dat je jezelf aan en op scherp moest zetten en je de ander uit zijn concentratie zou halen. Maar of dat nou heeft geholpen bij mij…"

De sluitpost leek er niet volledig achter te staan. "Je moet erin geloven, en achteraf heb ik het ook niet helemaal zo uitgevoerd. Hoewel je achteraf natuurlijk altijd anders doet. We probeerden te trainen om een beetje in het hoofd van een tegenstander te komen. Maar ja, om dat in een hele korte periode met veel inhoud te gaan trainen, is denk ik iets te veel. En je moet er ook in geloven", aldus Noppert, die de lessen van Murphy wel meenam.

"Je kon jezelf 'aanzetten' door een soort rondjes van je vingers te maken. Als je wist dat iemand 'horizontaal' was, dan kon je hem beïnvloeden door horizontaal te gaan bewegen. En als iemand verticaal was, door te springen. En dat alles om de tegenstander af te leiden. Daar zijn, neem ik aan, onderzoeken naar gedaan. Alleen heb ik daar niet heel veel meegedaan. En als je dan je collega ziet bij Argentinië, die pakt er wel een paar. Waar dat hem dan in zit, dat is lastig te zeggen", besluit hij.

Lees meer:
0 reacties