Auassar: "De boel besodemieteren lijkt een verdienmodel geworden"

Adil Auassar krijgt rood tegen FC Utrecht
Adil Auassar krijgt rood tegen FC Utrecht Foto: © Pro Shots

Marco van Basten stuurde eerder deze week een brief naar de FIFA waarin hij zijn frustraties over het huidige voetbal ventileerde. De oud-prof is klaar met het gedrag van spelers en staf en pleit voor verandering.

Sparta-verdediger Adil Auassar kan zich wel vinden in de kritiek van Van Basten, ook al lijkt zijn ploeg er ook een handje van te hebben. "In achttien jaar tijd is het voetbal veel minder leuk geworden", stelt hij in het Algemeen Dagblad. Na de wedstrijd tegen FC Twente zondag stopt de verdediger na achttien jaar met voetballen. "Dat zit ‘m met name in het matenaaien. Het als kerels een sportief gevecht voeren met elkaar, zoals ik nog heb meegemaakt; het is volledig verdwenen. De boel besodemieteren lijkt een verdienmodel geworden. Het zou goed zijn als daar een oplossing voor komt."

Van Basten pleit ook voor zuivere speeltijd, om tijdrekken tegen te gaan. Scheidsrechter Bas Nijhuis is fan, maar wel in een gematigde toepassing. "Punt is: wil je echt zo ver gaan dat voetbal straks een soort tenniswedstrijd wordt, die drie uur kan duren? Ik denk niet dat we naar zo’n situatie toe moeten. Dan jaag je toeschouwers en tv-kijkers weg, denk ik.”

Wat betreft spelbederf stelt Nijhuis consequenter handhaven voor. "Geef onmiddellijk geel wanneer een speler tijdrekt, doe hetzelfde wanneer hij overduidelijk een blessure simuleert of een schwalbe maakt", noemt hij. "Daar zou wat mij betreft ook een tijdstraf van vijf minuten op mogen komen te staan, net zoals in het amateurvoetbal. Wat vaststaat: zodra voetballers écht voelen dat wangedrag niet loont, houden ze ermee op."

Lees meer:
0 reacties