Bas Nijhuis: "Ik merkte dat de UEFA me liever kwijt dan rijk was"

Bas Nijhuis
Bas Nijhuis Foto: © Pro Shots

Bas Nijhuis is niet langer actief als internationaal scheidsrechter. De Twentse arbiter liet maandagavond weten dat de UEFA niet blij is met zijn tv-optredens in programma's als Veronica Inside.

Nijhuis stuurde een mail met uitleg naar de Europese voetbalbond. "Toen ik daar geen antwoord op kreeg, heb ik Dick van Egmond van de KNVB gebeld met de vraag me van de internationale lijst af te halen", vertelt de arbiter in De Telegraaf. "Ik zou een internationale plek bezet houden, terwijl ik bijna geen wedstrijden meer zou krijgen. Dan was het beter om Joey Kooy en Sander van der Eijk naar voren te schuiven."

Nijhuis leidde op 5 november 2020 zijn laatste Europese wedstrijd tussen Leicester City en Sporting Braga. "Ik wist dat het niet beter zou worden, nadat ik vanuit de Elitegroep afdaalde naar groep 1", geeft hij aan. "Maar ik floot lekker mijn wedstrijden in de Europa League. Vorig seizoen merkte ik echter al dat de UEFA me liever kwijt dan rijk was, maar zeg dat dan gewoon. Als ik was doorgegaan, was ik op een subtiele manier afgevoerd."

Bas Nijhuis
Bas Nijhuis stopt als internationaal arbiter: "UEFA was niet blij" Lees ook

De scheidsrechter heeft geen goede relatie met de UEFA. "Omdat ik altijd zeg wat ik denk en dat is bij de Europese voetbalbond kennelijk niet altijd handig", aldus Nijhuis, die een voorbeeld geeft. "Ik had de kans om met Team Kuipers mee te gaan naar grote toernooien als vijfde of zesde man."

"Maar ik vond het niks om naast een doel te staan en was van mening dat Björn alleen gemotiveerde mensen om zich heen moest hebben. Hetzelfde gold voor mijn internationale rol als AVAR, de assistent VAR. Dat is gewoon niet mijn ding. Maar als je dat aangeeft, wordt dat dus niet op prijs gesteld."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za 22 jan. 2022, 18:45
Eredivisie
Vitesse -
-
FC Groningen -
za 22 jan. 2022, 20:00
Eredivisie
AZ -
-
SC Cambuur -
za 22 jan. 2022, 20:00
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
PEC Zwolle -
za 22 jan. 2022, 21:00
Eredivisie
Willem II -
-
FC Twente -
zo 23 jan. 2022, 12:15
Eredivisie
NEC -
-
Feyenoord -
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 PSV 19 23 46
2 Ajax 19 55 45
3 Feyenoord 19 24 39
4 Vitesse 19 1 36
5 AZ 19 13 35
Bekijk de hele stand