Bas Nijhuis zwaar onder vuur: "Ongelooflijk, wat is dit nu?"

Bas Nijhuis
Bas Nijhuis Foto: © Orange Pictures

Bas Nijhuis lag dinsdagavond zwaar onder vuur bij Vandaag Inside. De scheidsrechter kreeg de nodige kritiek over zich heen na de wedstrijd van Almere City en Ajax, toen hij weigerde om de Amsterdammers een penalty te geven na een duw van Peer Koopmeiners in de rug van Kenneth Taylor.

"Voormalig topscheidsrechter, goed dat je er bent", stak Wilfred Genee op cynische wijze van wal. Nijhuis zat aan de bar bij de talkshow. "Voormalig topscheidsrechter ook echt. Ongelooflijk, wat is dit nu?", reageert de arbiter met een klein lachje. Genee is echter nog niet klaar met hem: "Had jij gedronken die avond ervoor?"

"Jij hebt in het eerste kwartier, van de zevende tot vijftiende minuut, vier gele kaarten gegeven. Dat zijn twee meer dan in je hele carrière. En uiteindelijk heb je acht gele kaarten uitgedeeld in die wedstrijd." Nijhuis verklaart: "Ik zag dat het mijn Eredivisie-record was, maar het was echt nodig. Er was een opstootje met twee spelers en twee harde tackles en ik dacht: Dat kan niet, dit kan ik niet laten ontsporen. Dus ik moest even optreden. Vier kaartjes."

Mike Verweij was maandag ook niet mals voor Nijhuis. "Hij moet eigenlijk gewoon stoppen met fluiten. Het kan niet zo zijn dat jij in dienst van de KNVB andere regels kunt hanteren dan de andere scheidsrechters", zei de Ajax-clubwatcher. René van der Gijp snapt dat Nijhuis geen penalty gaf voor het vallen van Kristian Hlynsson in de eerste helft. "Dit zijn gevalletjes van: als hij hem geeft, dan zeg je: 'Ja joh, prima’. Geeft hij hem niet, dan zeg je: 'Ja, kan ook'. Dit was een schermutseling."

"En bij die eerste actie kwamen ze wel echt bijna tegen elkaar aan. Die jongen van Ajax (Taylor, red.) helt naar die jongen van Almere (Koopmeiners, red.) toe. Die hoort, voelt of ziet hem aankomen. Het is niet zo dat hij recht loopt. Als hij recht zou lopen en je geeft hem een duw, dan valt hij waarschijnlijk niet", oordeelt Van der Gijp.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
vr
1/03
FC Volendam
20:00
NEC
za
2/03
Go Ahead Eagles
18:45
RKC Waalwijk
za
2/03
Vitesse
20:00
FC Twente
za
2/03
Sparta Rotterdam
21:00
AZ
zo
3/03
Ajax
12:15
FC Utrecht
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 PSV 23 66 65
2 Feyenoord 23 41 55
3 FC Twente 23 23 47
4 AZ 23 22 42
5 Ajax 23 8 36
6 Go Ahead Eagles 23 5 34
7 NEC 23 6 33
Bekijk de hele stand