Champions League gaat compleet op de schop: vier extra teams

Champions League
Champions League Foto: © Orange Pictures

De Champions League ondergaat vanaf het seizoen 2024/2025 een grote verandering. De belangrijkste Europese clubcompetitie gaat van 32 naar 36 clubs en het poulesysteem verdwijnt.

UEFA-functionarissen, clubs en competities zijn het dinsdag eens geworden over de definitieve opzet van de Champions League, zo meldt persbureau AP. Er werd vorige maand al groen licht gegeven over de plannen, maar na kritiek zijn er toch wat wijzigingen doorgevoerd.

Zo wordt het aantal wedstrijden in de groepsfase uitgebreid van zes naar acht, terwijl in de plannen van het uitvoerend comité van de UEFA werd gesproken van tien duels. Na de acht wedstrijden (vier thuis en vier uit) wordt een algemene ranglijst opgemaakt en plaatsen de beste acht ploegen zich voor de achtste finales. De nummer 9 tot en met 24 spelen kunnen zich nog via de play-offs kwalificeren.

Twee van de vier extra Champions League-tickets in het nieuwe format worden toegekend aan de twee landen die het best hebben gepresteerd op de UEFA-coëfficiëntenranglijst van het vorige seizoen. Dit jaar zouden dat Engeland en Nederland zijn geweest.

Ook kwalificeert een extra club uit het vijfde land op de UEFA-ranglijst (momenteel Frankrijk) zich automatisch voor de groepsfase. Het laatste ticket gaat naar een nationaal kampioen uit ene kleine land, dat zich niet rechtstreeks heeft geplaatst.

De grote landen hoopten dat twee clubs met de hoogste UEFA-coëfficiënt, die zich via de competitie niet hebben geplaatst, een ticket zouden krijgen. Maar dat stuitte op veel weerstand en is geschrapt. Zo zouden grote clubs zich na een slecht seizoen alsnog kunnen plaatsen voor de Champions League.

50x je inzet bij winst Feyenoord

Feyenoord wint Conference League voor 50.00 (!) keer je inzet!

Wint Feyenoord de Conference League ten koste van AS Roma? Als nieuwe speler krijg je bij BetCity nu maar liefst 50 keer je inzet voor een overwinning van Feyenoord. Schrijf je hier in!

Lees meer:
0 reacties
Agenda
do 26 mei 2022, 20:00
Eredivisie
Vitesse -
-
AZ -
zo 29 mei 2022, 14:30
Eredivisie
AZ -
-
Vitesse -
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Ajax 34 79 83
2 PSV 34 44 81
3 Feyenoord 34 42 71
4 FC Twente 34 18 68
5 AZ 34 20 61
Bekijk de hele stand