De Boer ziet iets negatiefs voor Ajax: "Contrast kan niet groter"

Ronald de Boer als analist
Ronald de Boer als analist Foto: © BSR Agency

Voor het eerst in de moderne geschiedenis speelt de basisploeg van het Nederlands elftal zonder Ajax DNA op een eindtoernooi. Het is een typerend beeld na het dramatische seizoen van de Amsterdammers. 

"Heel pijnlijk", stelt oud-international en ex-Ajacied Ronald de Boer tegenover het Algemeen Dagblad. "Ik kan me herinneren dat we in in december 1995 tegen Ierland speelden op Anfield, destijds met tien Ajacieden in de basis. Seedorf, Davids, Kluivert, Overmars, Bergkamp, Van der Sar... We speelden geweldig, vonden elkaar blindelings en wonnen met 2-0. Het contrast met nu kan bijna niet groter."

Het is passend in het verhaal van de vrije val die Ajax heeft gemaakt. Zo werd er in de seizoenen 2018/2019 en later minder uitgekeken naar de jeugdopleiding, en juist meer gekocht. Dit had gevolgen voor jeugdspelers. "Als je een team hebt met Tadic, Blind, Klaassen en spelers als Lisandro Martínez en Mohammed Kudus, dan is het lastig om je plek te veroveren", vertelt De Boer. "Je zag ook wat je terugziet bij veel grote clubs: dat de voorkeur uitging naar spelers die à la minute konden worden ingepast."

Inmiddels maken weer meer spelers hun doorbraak in Amsterdam, al telt de context wel mee. Kenneth Taylor speelde elke wedstrijd voor Ajax en werd zelfs nog meegenomen naar het WK in Qatar. Toch is hij nu verwikkeld in een crisisperiode bij Ajax. "Nu hebben we bij Oranje Joey Veerman en Jerdy Schouten op het middenveld", gaat de oud-international verder. "Niet gek, als je naar het seizoen van PSV kijkt. Veel gewonnen, Champions League-wedstrijden in de benen. Zo werkt dat. Bij Ajax was het niet een jaar om als speler veel te groeien, meer van overleven.”

Lees meer:
0 reacties