De Jong: "Zei gekke dingen tegen mijn spelers, of vergat dingen"

Henk de Jong
Henk de Jong Foto: © Pro Shots

Nog altijd geldt Henk de Jong (59) als een van de succesvolste trainers ooit in de eerste divisie, goed voor promoties en kampioenschappen bij Cambuur en De Graafschap. Na een ingrijpende hersenoperatie is de coach medisch weer volledig fit verklaard.

"Ik heb zo veel mazzel gehad met de mensen die me geholpen hebben, dat is niet normaal", vertelt hij bij het Algemeen Dagblad. Ook toen ik op mijn slechtst was kwamen er hier nog steeds veel mensen aan de deur. Mijn vrouw Diana en de kinderen werden er steeds beter in om al die lieve mensen een beetje op afstand te houden. Ik kon de prikkels gewoon niet aan. Kon nog amper iets. Ik leek wel een dood vogeltje. De hele dag was ik doodmoe."

Hij weet nog hoe begon. "Begin december 2021 hadden we met Cambuur net van NEC gewonnen. We stonden zesde of zevende in de eredivisie. Het ging hartstikke goed, we speelden super. Totdat ik op weg naar het stadion opeens niks meer zag. Ik ben even gestopt en reed daarna weer verder, maar ik was echt in de war. Zei opeens gekke dingen tegen mijn staf en de spelers, of ik vergat dingen."

De Jong bleek een flinke cyste in het hersengebied. te hebben. "Maar volgens de doktoren was dat geen verklaring voor mijn vermoeidheid, en voor de wartaal die ik soms uitsloeg. Dat kwam waarschijnlijk mede door de stress van het voetbal, dacht de arts. Maar ik had helemaal geen stress! Het ging geweldig met Cambuur, ik voelde me in de kracht van mijn leven. Er was juist helemaal geen druk. Elke wedstrijd was een feest."

Trainen kon hij echter niet meer. "Maar het ging gewoon niet. Dan moet je eerlijk zijn en stoppen. Natuurlijk was dat een enorme klap, maar ik moest ook reëel zijn: ik voelde me gewoon niet goed." Maar artsen wilden niet opereren "Niemand wilde dat ding weghalen. Te risicovol. Als ik rust zou nemen, zouden de klachten hopelijk afnemen. Maar ik wist het echt zeker: ik was helemaal niet overspannen of overwerkt. Het was dat kloteding in mijn hoofd."

Lees meer:
0 reacties