De nieuwe opzet van de Champions League

Feyenoord in de Champions League
Feyenoord in de Champions League Foto: © Pro Shots

Vanaf dit seizoen kent de Champions League een nieuwe opzet. De veranderingen in de organisatie van het zogeheten kampioenenbal zorgen voor de grootste wijziging van het toernooi sinds 1992. Het nieuwe format heeft als gevolg dat er meer wedstrijden worden gespeeld en de UEFA belooft dat ook de spanning en de kansen op Europees succes voor alle clubs toenemen. Maar wat houden de veranderingen nu precies in en wat betekent dit voor de clubs en de fans? 

Meer teams en wedstrijden

Een van de opvallendste veranderingen in de nieuwe Champions League opzet is het toegenomen aantal deelnemende teams. Waar voorheen 32 teams in de groepsfase speelden, zijn dat er vanaf 2024/2025 maar liefst 36. Deze uitbreiding biedt vier extra clubs de kans om deel te nemen aan het prestigieuze toernooi, waaronder de nationale kampioenen uit kleinere voetballanden. Daarnaast spelen de teams meer wedstrijden in de eerste fase van het toernooi: elk team speelt nu acht wedstrijden, in plaats van de eerdere zes​

Einde van de traditionele groepsfase

Misschien wel de grootste verandering is het verdwijnen van de traditionele groepsfase. In plaats van acht groepen van vier teams, komen alle 36 deelnemende clubs in één grote competitie terecht. Dit betekent dat elk team acht wedstrijden speelt tegen acht verschillende tegenstanders, waarvan vier thuis en vier uit. De loting bepaalt welke teams tegen elkaar spelen. Hierbij wordt rekening gehouden met de sterkte van de clubs op basis van de clubcoëfficiënten​ van de UEFA.

Weg naar de knock-outfase

Nadat ieder team acht wedstrijden gespeeld heeft, gaan de beste acht teams direct door naar de knock-outfase. Teams die eindigen tussen de negende en de 24e plek spelen een extra play-offronde om zich alsnog te plaatsen voor de laatste 16. Deze tussenronde is nieuw en zorgt volgens organisator UEFA voor extra spanning en onverwachte confrontaties. Teams die buiten de top 24 vallen zijn direct uitgeschakeld; zij hebben geen kans meer om door te stromen naar de Europa League, wat voorheen nog wel mogelijk was.

Verdeling van de extra plekken

De vier extra plekken die zijn ontstaan door de uitbreiding van 32 naar 36 teams worden op verschillende manieren verdeeld. Een van de plekken gaat naar het land dat vijfde staat op de UEFA-coëfficiëntenlijst, wat momenteel Frankrijk is. Direct onder Frankrijk staat Nederland op de zesde plek op UEFA-coëfficiëntenlijst. Als Nederland de vijfde plek voor Nederland op de UEFA-coëfficiëntenlijst weet te bemachtigen, plaatst de nummer drie van de Eredivisie zich vanaf dat seizoen  dus ook direct voor de Champions League. Een andere plek gaat naar de landskampioen uit een kleiner voetballand. Dit gebeurt via een uitgebreid kwalificatietraject. De laatste twee plekken worden toegekend aan landen die het in het vorige Europese seizoen het beste hebben gedaan.

Meer wedstrijden, meer inkomsten

Volgens de UEFA is de nieuwe opzet ontworpen om de Champions League toegankelijker te maken en meer clubs de kans te geven om op het hoogste niveau te spelen. Toch is er veel kritiek op de uitbreiding van het Europese toernooi. Veel van de veranderingen lijken namelijk ingegeven te zijn door commerciële belangen. Meer wedstrijden betekenen immers meer tv-rechten en inkomsten voor de deelnemende clubs en de UEFA. Critici stellen dat de grotere clubs uit de grootste voetbalcompetities hier het meest van profiteren​. Gezien de verdeling van de vier extra plekken is dit standpunt te begrijpen.

Europese groei

De wijzigingen in de Champions League zijn onderdeel van een bredere strategie van de UEFA om Europese competities te laten groeien. Ook de Europa League en Conference League ondergaan vergelijkbare veranderingen, met meer teams en een vergelijkbare competitieve opzet​. Hierdoor worden er meer Europese wedstrijden gespeeld en duren de Europese competities ook langer.

Wat betekent dit voor de fans?

Voor veel voetbalsupporters zal de nieuwe opzet van de Champions League even wennen zijn. De nieuwe opzet zorgt ervoor dat zij meer Europese wedstrijden kunnen volgen van hun favoriete team(s), in het stadion of thuis achter de televisie. Door de veranderingen zal het verloop van het Europese toernooi ook minder voorspelbaar worden, wat de spanning ten goede komt. Het toegenomen aantal wedstrijden kan echter ook zorgen voor meer vermoeidheid en blessures bij spelers, met name bij clubs uit de grote competities. Dit kan weer invloed hebben op de prestaties van de teams. Met alle veranderingen in de opzet van de Champions League belooft het hoe dan ook een interessant voetbalseizoen te worden.

Volg jij als voetbalfan het liefst alle wedstrijden live? Dat kan! Kijk via deze livestreams voetbalwedstrijden over de hele wereld.

Lees meer:
0 reacties