Directeur Bulgaarse bond: "Spelers met andere huidskleur spelen niet"

Bulgarije
Bulgarije Foto: © Pro Shots

Er is ophef ontstaan na de racistische uitspraken van Georgi Ivanov, de technisch directeur van de Bulgaarse voetbalbond. Hij verklaarde dat spelers met een andere huidskleur niet zullen uitkomen voor de nationale ploeg, zolang hij directeur is.

"Zolang ik directeur ben, zullen buitenlandse spelers, met buitenlandse paspoorten, met een andere huidskleur, niet spelen", stelt Ivanov in Voetbal International. "Ik wil niet dat spelers uit andere landen de Bulgaarse spelers vervangen. Sommige landen doen dat misschien, maar ik zie dat als wanbeleid."

Oud-international Stiliyan Petrov veroordeelt de uitspraken fel. "Ik veroordeel de uitspraken in de sterkst mogelijke bewoordingen. Het is volledig verkeerd om zulke dingen te geloven, maar dat een leider van een organisatie met zoveel verantwoordelijkheid en invloed deze discriminerende uitspraken doet, is het toppunt van absurditeit. Daaruit blijkt de verrotte cultuur die heerst bij onze voetbaltop. Voetbal hoort voor iedereen te zijn."

Ivanov blijft echter volledig achter zijn woorden staan. "Mijn principes zijn helder. Voetballers van Bulgaarse origine horen in de Bulgaarse ploeg te spelen, ongeacht of ze in het land zijn geboren. Ik sta achter mijn woorden dat ik Bulgarije met Bulgaarse spelers wil zien en ik denk dat de voetbalfans het daarmee eens zijn."

"Ik snap dat mijn uitspraken op allerlei manieren geïnterpreteerd kunnen worden, zeker als ze uit hun verband worden gehaald, maar het is belangrijk om onderscheid te maken tussen clubs en landenploegen", vervolgde de directeur. 'Bij een club kun je spelers uit de hele wereld halen, zoals ik ook heb gedaan als trainer bij verschillende clubs. Bij een land gaat het om een doel dat je niet kunt kopen of kunt veinzen."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
vr
15/12
NEC
20:00
Fortuna Sittard
za
16/12
FC Utrecht
16:30
RKC Waalwijk
za
16/12
Excelsior
18:45
Go Ahead Eagles
za
16/12
SC Heerenveen
21:00
FC Volendam
zo
17/12
Almere City
12:15
Vitesse
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 PSV 15 46 45
2 Feyenoord 15 30 35
3 AZ 15 25 33
4 FC Twente 15 15 33
5 Ajax 15 5 24
6 Go Ahead Eagles 15 3 22
7 Sparta Rotterdam 15 0 21
Bekijk de hele stand