EK 2008 door privésituatie niet gewonnen? "Waren niet te kloppen"

Een applaudisserende Kees Jansma
Een applaudisserende Kees Jansma Foto: © BSR Agency

Het Europees Kampioenschap in 2008 begon voor het Nederlands elftal fantastisch.  Khalid Boulahrouz verloor na de groepsfase echter zijn pasgeboren kind. Die klap kwam het elftal niet meer te boven.

"Er gebeurde toen nogal wat rondom Khalid Boulahrouz", begint Jansma in gesprek met FCUpdate.nl. "Dat is door veel mensen onderschat. Zijn vrouw stond op het punt om te bevallen en ze beviel tijdens een training. Toen het kindje was geboren, zaten we klaar om naar Zweden - Rusland te kijken, want we moesten tegen de winnaar van die twee spelen. Toen bleek dat het kindje was overleden en zijn de spelers vrij massaal naar het ziekenhuis gegaan. Toen was de sfeer wel weg. De jongens waren echt met elkaar betrokken en wilden ook allemaal naar het ziekenhuis toe."

Raymond Verheijen, assistent van Hiddink bij de Russen, was heel irritant. "Na afloop, en dat heeft me altijd een beetje gestoord, misschien ben ik kinderachtig hoor, maar toen zeiden Guus en Verheijen: ‘We hebben ze op onze wapenen verslagen’. Van Guus begrijp ik dat nog wel. Maar ik denk dat als we echt volledig geconcentreerd waren geweest, dan waren we volgens mij door niemand te kloppen. Dat is mijn eigen beleving, maar na zulke leuke wedstrijden was dat een heel treurig einde.”

De Nederlandse pers maakte vervolgens een blunder. "Toen de vrouw van Boulahrouz in het ziekenhuis werd opgenomen, waren wij aan het trainen", legt hij uit. "Toen kwam er een bericht dat Boulahrouz naar het ziekenhuis toe moest. Toen zei Hans Jorritsma (voormalig teammanager en adviseur van de bondscoach, red.): ‘Er staan nog twee motoragenten voor de bus, misschien kan Boulahrouz door hen snel naar het ziekenhuis gebracht worden’. Dat gebeurde, maar toen stond er opeens op het internet: ‘Boulahrouz vanwege vermoedelijk dopinggebruik afgevoerd’."

Deze werd rechtgezet. “Toen heb ik ’s middags in het hotel twintig of dertig Nederlandse journalisten gebeld en gezegd: ‘Dat is niet zo, het is een privézaak. Schrijf er even niet over, zodra ik het weet, meld ik het je.’ En ze hebben het allemaal niet gedaan, ze hebben allemaal gewacht tot ik met het verhaal kwam. Daar was ik echt heel dankbaar voor. Het stond op internet en werd door internationale media overgenomen, maar alle Nederlandse journalisten hebben dat dus níét gedaan. Dat vond ik eigenlijk wel fantastisch", besluit hij.

Lees meer:
0 reacties