Excel-sheet reden voor non-actief stellen Kroes: "Datum viel op"

Alex Kroes
Alex Kroes Foto: © BSR Agency

Michael van Praag heeft meer details onthuld over de schorsing van Alex Kroes. De ploeg uit Amsterdam ontdekte via een Excel-sheet dat de algemeen directeur handelde met voorkennis, wat niet aan het licht kwam tijdens zijn inwerkperiode bij Ajax.

"In de gesprekken met Alex, heeft hij ons een Excel-sheet gestuurd. Daarin konden we de data van aankoop van zijn aandelenpakket zien. De datum van 26 juli 2023 viel ons op: dat is precies de dag waarop hij via e-mail, appjes en mondeling wist dat hij directeur van Ajax zou gaan worden. En als je directeur wordt van een beursgenoteerde onderneming en aandelen koopt, terwijl de buitenwereld nog van niets weet: dan doe je aan handel met voorkennis", zo concludeert de voorzitter van de Raad van Commissarissen van Ajax.

"Zo'n onboarding is er natuurlijk best en er wordt dan heel veel met hem besproken. Ook in de afgelopen tijd zijn er veel contacten geweest, maar dat moesten we stiekem doen vanwege AZ. Er is natuurlijk zeker gevraagd: heeft u aandelen? Maar er is ook vertrouwen, dus er is niet gevraagd wanneer deze gekocht zijn. Dat gaan we vanaf nu wel vragen. In principe is het ook niet aan ons om dat te doen: hij wil directeur worden van een beursgenoteerde onderneming, dus dit hoort hij zelf aan te geven."

Van Praag vindt dan ook dat niet Ajax, maar Kroes moet worden aangekeken op het handelen met voorkennis. "Het is verkeerd om de bal bij ons te leggen: hij is actief op de beurs en weet hoe de hazen lopen. Dan moet je dat melden. Ook volgens onze juristen maakt dit de zaak niet minder erg. Je moet het gewoon melden", stelt de RvC-voorzitter van Ajax. "Ik neem dit mijzelf totaal niet kwalijk. Het was allang duidelijk dat hij het zou worden, er waren al contracten ondertekend. Ik heb er niet zo veel mee te maken, eigenlijk niks."

Lees meer:
0 reacties