"Ik was als enige Nederlander blij dat Johan Cruijff niet meeging"

Piet Wildschut (vierde van links) voor het WK-duel met West-Duitsland in 1978
Piet Wildschut (vierde van links) voor het WK-duel met West-Duitsland in 1978 Foto: © Pro Shots

Piet Wildschut was in 1978 de verrassing in de WK-selectie van het Nederlands elftal. De toenmalig speler van FC Twente mocht op de valreep mee naar het WK in Argentinië.

"Ik was als enige Nederlander blij dat Johan Cruijff niet meeging", zegt Wildschut nu met een knipoog in de Leeuwarder Courant. De destijds twintigjarige linksback was niet de letterlijke vervanger van Cruijff en ook niet echt blij dat de beste speler van Oranje afzegde, maar het betekende voor Wildschut wel een plek in de WK-selectie.

De in Leeuwarden geboren Wildschut kwam naar Enschede als rechtsbuiten, maar werd door trainer Spitz Kohn omgeschoold tot linksback met aanvallende intenties. "Spitz voorspelde dat ik binnen een jaar het Nederlands elftal zou halen. Nou, hij heeft gelijk gekregen", aldus Wildschut, die als rechtspoot toch goed uit de voeten kon op die positie en in zijn eerste jaar bij FC Twente de KNVB Beker won.

Hugo Hovenkamp, de vaste linksback van Oranje raakte geblesseerd, en anders spelers als Johan Cruijff, Willem van Hanegem, Jan van Beveren, Willy van der Kuylen, Kees Kist en Johnny Dusbaba vielen om diverse redenen af. Het zorgde ervoor dat Wildschut als laatste van de 22-koppige selectie op het vliegtuig naar Argentinië kon stappen. Het was een omstreden WK in het Zuid-Amerikaanse land.

"Ik had gehoord van de actie Bloed aan de Paal", blikt Wildschut terug. "Ik wist dat het in Argentinië, met die militaire junta en al die verdwenen mensen, niet pluis was. En snapte wel dat die actievoerders vonden dat we daar niet naartoe moesten gaan. Maar kom op, ik was voetballer... Je bent twintig jaar en mag naar een WK, hallo...! Ik dacht: mócht ik er iets van willen zeggen, dan kan ik dat beter daar doen. En zo denk ik er nu, met het WK in Qatar, ook over. Als je politiek geëngageerd bent als voetballer, spreek je dan vooral uit. Maar doe het ter plekke."

Nederland - Argentinië

Nederland wint voor 100x (!) je inzet!

Nederland is door naar de kwartfinale! En onze mannen moeten het nu opnemen tegen Argentinië. Als nieuwe speler krijg jij bij BetCity nu 100 keer je inzet (!!) als Oranje wint van Argentinië! Schrijf je hier in en claim de Odds Boost!

Lees meer:
0 reacties
Agenda
vr
6/01
FC Twente
20:00
FC Emmen
za
7/01
RKC Waalwijk
16:30
SC Heerenveen
za
7/01
AZ
18:45
Vitesse
za
7/01
Fortuna Sittard
20:00
Go Ahead Eagles
za
7/01
PSV
21:00
Sparta Rotterdam
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Feyenoord 14 22 33
2 Ajax 14 27 30
3 PSV 14 22 30
4 AZ 14 9 29
5 FC Twente 14 15 27
6 Sparta Rotterdam 14 9 24
7 FC Utrecht 14 2 24
Bekijk de hele stand