Jaap Stam: "Toen dacht ik wel van: 'what the fuck heb ik gedaan?!"

Jaap Stam is één van de grotere namen die ooit voor PSV speelde. De centrale verdediger stond tweeënhalf jaar onder contract in Eindhoven, waarna hij in de zomer van 1998 vertrok naar Manchester United. Stam was al snel populair bij de Engelse supporters, maar had toch ietwat aanpassingsmoeilijkheden.

"Ik was de duurste verdediger ter wereld destijds", vertelt Stam in Stick it to Football van The Overlap, het programma van oud-verdediger Gary Neville. "Ze kwamen al een jaar eerder, maar ik voelde me nog niet klaar. Ik zat zo'n 2,5 jaar bij PSV, maar ik wilde mezelf eerst volledig bewijzen in Nederland. Bij PSV haalde ik vrij snel het Nederlands elftal en begon ik ook bij PSV te spelen."

"Als speler moet je voelen dat je klaar bent voor zo'n stap", gaat de oud-PSV'er verder. "Toen United interesse toonde, verlengde ik bij PSV. Een half jaar later vertelde ik PSV dat ik toen wél wilde vertrekken. Zo gaat dat in het voetbal. In een korte tijd merk je dat je stappen maakt. De Eredivisie is een competitie met drie à vier grote teams die met elkaar kunnen concurreren, maar de rest stelt, met alle respect, niets voor."

"Uiteindelijk wil je naar een hoger niveau en toen besloot ik om over te stappen", vervolgt Stam. "Gelukkig bleef United me volgen tijdens wedstrijden en zelfs tijdens trainingen. Sir Alex Ferguson belde me een paar keer gedurende het seizoen na een wedstrijd."

"Dat was vrij stressvol, want het is moeilijk te begrijpen. In Nederland krijg je Engels op school en dan denk je dat je de taal machtig bent, maar dan moet je opeens praten met een Schot, haha", lacht de oud-international. "Nee, dat deed hij goed. Als je écht overtuigd bent van een speler, dan moet je je interesse heel duidelijk kenbaar maken."

"Ik moest bij United weer helemaal vanaf 0 beginnen. In Manchester zat ik de eerste maanden alleen, zonder vrouw en kind. Toen heb ik wel een paar keer gedacht van: 'what the fuck heb ik gedaan?!' Je komt in een andere competitie, met een iets andere cultuur. Je zit zonder vrienden en familie, dus je moet je aanpassen en dat onderschatten mensen nog weleens", aldus Stam.

Lees meer:
0 reacties