Joey Veerman geslachtofferd: "Het was gewoon zielig aan het worden"

Joey Veerman wordt gewisseld
Joey Veerman wordt gewisseld Foto: © Pro Shots

Joey Veerman werd dinsdagavond in de EK-wedstrijd tussen het Nederlands elftal en Oostenrijk al na 35 minuten gewisseld. Bondscoach Ronald Koeman was absoluut niet te spreken over het spel van zijn ploeg en haalde Veerman dus vroegtijdig naar de kant.

De gewisselde Veerman stond volgens Pierre van Hooijdonk en Rafael van der Vaart symbool voor de 'ongelooflijke wanvertoning' van Oranje. De PSV-middenvelder leed zestien keer balverlies in 29 balcontacten, voordat hij gewisseld werd. "Ik had gewoon met hem te doen", zei Van der Vaart in de rust bij de NOS. "Ik was blij dat hij gewisseld werd. Het was gewoon zielig aan het worden."

Veerman stelde niet als enige speler teleur. "Het is echt een schande, een ongelooflijke wanvertoning. Er klopt niks van. Onze middenvelders geven ruimte weg, de zijkanten zijn slecht. Aan de bal is er niemand die ballen toont", was Van der Vaart kritisch. "Alsof ze er geen zin in hebben. Je hebt mazzel dat het maar 1-0 staat en de keeper je een paar keer redt. Slechter kan niet. Het lijkt wel alsof het te warm is voor ze. Er is nul energie, nul power."

Van Hooijdonk zag een enorm verschil met Oostenrijk: "Ze krijgen een lesje in modern voetbal. Het is de ouderwetse Hollandse school van 4-3-3 tegen het moderne voetbal, met buitenspelers aan de binnenkant, overlappende wingbacks en een dynamisch middenveld. Alles wat je tegenwoordig moet hebben, heeft Oostenrijk. Wij hebben daar niets van."

Volgens hem mislukte het plan van Koeman volledig. "Het Nederlands elftal probeert druk te zetten. Maar zo word je elke keer tureluurs gespeeld. Er was zelfs een fase dat de Oostenrijkers tien minuten de bal hadden. Olé, olé, galmde door het stadion. Gênant", is zijn oordeel.

Lees meer:
0 reacties