Johan Derksen aangepakt: "Aanjager van dat negatieve sentiment"

Johan Derksen
Johan Derksen Foto: © Pro Shots

Pier Eringa is inmiddels vertrokken als voorzitter van de Raad van Commissarissen bij Ajax. De bestuurder hield het slechts een half jaar vol bij de Amsterdamse club en noemt twee namen die grotendeels verantwoordelijk zijn voor het negatieve beeld wat aan hem kleeft.

"Ik was gewaarschuwd van tevoren. ‘Weet wel: Ajax heeft een grote impact, iedereen kijkt naar Ajax.’ Het is een bijzondere wereld", begint Eringa bij BNR Nieuwsradio. "Wat de dynamiek is als de harde kern van een club op gang komt, als de bestuursraad op gang komt en als de media op gang komen."

Eringa was liever op de achtergrond gebleven, maar dat gebeurde overduidelijk niet. "Dat begon al door de vergoeding die speelde. Dat was niet bedacht door de RvC, maar inderdaad door de bestuursraad. Daardoor ontstond al dynamiek. Daarna ging het ook over een speler uit Rusland (de Armeen Eduard Spertsyan, red.) of hij wel of niet naar Ajax zou moeten komen."

Eringa legde destijds uit wat de rollen waren van de technische staf, directie en de RvC. "Boem, daar kwam het verwijt dat ik mijn straatje wilde schoonvegen. Zo werd het geframed. Dan kom je bij de twee D's terecht: Driessen en Derksen. Dat zijn in hun vak goede mensen, denk ik. Maar ik heb die mensen nog nooit gesproken. Ik spreek met veel journalisten, maar dat hebben zij nooit gedaan. Zij zijn wel enorme aanjagers geweest van sentiment."

"Driessen plaats ik dan nog een beetje in de hoek van journalisten, Derksen in het amusement. Beiden kunnen zo beeldbepalend zijn. Het ging om beelden die heel ver af zitten van de werkelijkheid. Zo werd geschreven wat ik van Maurits Hendriks vond, maar daar was geen letter van waar", aldus Eringa.

Lees meer:
0 reacties