KNVB gaat Oranjevrouwen vanaf 1 juli evenveel betalen als mannen

De OranjeLeeuwinnen voorafgaand het duel met Finland
De OranjeLeeuwinnen voorafgaand het duel met Finland Foto: © Pro Shots

De KNVB betaalt de speelsters van de OranjeLeeuwinnen vanaf 1 juli dezelfde oranjepremies als de mannen. Denk daarbij aan het gebruik van naam- en portretrechten en de inzet voor het maken van nieuw foto- en videomateriaal van de Oranjevrouwen.

De nieuwe collectieve samenwerkingsovereenkomst treedt in werking met terugwerkende kracht en gaat komend seizoen 2022/'23 in. De KNVB heeft hier sinds 2019 samen met de speelsters naartoe gewerkt.

"Met de ondertekening van een nieuwe collectieve samenwerkingsovereenkomst wordt deze daadwerkelijk geïmplementeerd. Daarmee wordt de bestaande lijn van professionalisering verder doorgetrokken en een gelijkwaardige behandeling van het mannen- en vrouwenelftal nagestreefd", laat de KNVB weten.

"Dat bleek eerder onder andere al uit de uitbreiding van faciliteiten en de staf, de op de Leeuwinnen toegesneden kleding en campagnes. Nu komt daar een verhoging voor de inzet van speelsters voor commerciële doeleinden bij", aldus de voetbalbond.

De KNVB ziet dit besluit als een eerste stap en hoopt in de toekomst ook de externe vergoedingen voor de vrouwen die direct 'uit de markt' moeten komen (via o.a. FIFA, UEFA, tv-rechtenhouders) fors worden opgehoogd.

De KNVB en de spelersraad zullen tussentijds in gesprek blijven over de uitvoering van deze collectieve samenwerkingsovereenkomst om de gelijke behandeling te monitoren en richting de toekomst te blijven waarborgen. Over de hoogte van de bedragen doet de KNVB, zoals te doen gebruikelijk geen mededelingen.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
vr 5 aug. 2022, 20:00
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
Sparta Rotterdam -
za 6 aug. 2022, 16:30
Eredivisie
Fortuna Sittard -
-
Ajax -
za 6 aug. 2022, 18:45
Eredivisie
SC Cambuur -
-
Excelsior -
za 6 aug. 2022, 20:00
Eredivisie
PSV -
-
FC Emmen -
za 6 aug. 2022, 21:00
Eredivisie
RKC Waalwijk -
-
FC Utrecht -
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Ajax 0 0 0
2 AZ 0 0 0
3 Excelsior 0 0 0
4 FC Emmen 0 0 0
5 FC Groningen 0 0 0
Bekijk de hele stand