Louis van Gaal verrast door KNVB: "Ze noemen je hun tweede vader"

Louis van Gaal is geëerd tijdens een bedankavond op de KNVB Campus in Zeist. De 71-jarige oud-bondscoach is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau en onderscheiden met het bondsridderschap van de KNVB.

Van Gaal was drie periodes bondscoach van het Nederlands elftal. Namens het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kreeg Van Gaal de versierselen voor Officier in de Orde van Oranje-Nassau door minister Conny Helder omgehangen. De onderscheiding is een erkenning voor de bijzondere sportieve prestaties waarmee hij Nederland nationaal en internationaal vertegenwoordigd heeft en de impact die dit heeft gehad op onze samenleving. Van Gaal wer din 1997 al benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. "Jij gelooft – nee jij wéét – dat investeren in talent loont", zei Helder. "En dat een goede speler op zichzelf niet veel meer is dan dat: een goede speler. Voor goed voetbal heb je goede teamspelers nodig", aldus de minister, die ook Van Gaals voordoen als mens looft. "Aan een jonge fan vraag je of hij hard heeft gerend. Of op welke positie hij speelt. Aan je spelers, je collega’s vraag je altijd - al-tijd – hoe het thuis is, met partners, met kinderen." "Collega’s aan wie je merkt dat ze eenzaam zijn, worden bij jou en Truus thuis warm onthaald", vervolgde Helder. "En terwijl je thuis de trotse vader bent van twee fantastische meiden, nam je ook her en der een voetbalzoon onder je vleugels. Meerdere voetballers en meerdere stafleden noemen je hun tweede vader. Dat doen ze niet zomaar."

𝗟𝗼𝘂𝗶𝘀 𝘃𝗮𝗻 𝗚𝗮𝗮𝗹 is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau en onderscheiden met het bondsridderschap van de KNVB. 🏅🇳🇱 Bedankt voor alles, Louis! https://t.co/3Ketao51Dq — KNVB (@KNVB) February 27, 2023

De onderscheiding van het bondsridderschap - de op één na hoogste onderscheiding binnen de KNVB - kreeg Louis van Gaal uitgereikt door bondsvoorzitter Just Spee. Tijdens zijn speech roemde hij onder meer aan het perspectief dat Van Gaal het Nederlands voetbal altijd geboden heeft. "Professionals binnen een nationale selectie denken echt niet altijd allemaal hetzelfde. Dat krachtenveld op een juiste manier managen is jou op het lijf geschreven." "Jij was het hart van Oranje. Jouw legacy van het afgelopen anderhalf jaar ligt daarbij vooral opgesloten in de manier waarop je Oranje zijn zelfvertrouwen hebt teruggegeven en het Nederlands voetbal internationaal gezien weer op de kaart hebt gezet. Oranje heeft dankzij jou weer kleur op de wangen. We kunnen weer vooruit", besloot Spee.

Lees meer: