Louis van Gaal (72) naar Ajax? "Hij is de aangewezen persoon"

Louis van Gaal
Louis van Gaal Foto: © BSR Agency

Naar verluidt zou Louis van Gaal bereid zijn Ajax door crisis te loodsen, zo schrijft Valentijn Driessen in De Telegraaf. Wel onder voorwaarden: zijn broze gezondheid moet dit toelaten én zolang hij de juiste mensen om zich heen kan verzamelen. Volgens de chef sport rest de RvC van de Amsterdamse club 'niets anders dan op de knieën te gaan in de Algarve of Noordwijk en Ajax-icoon Van Gaal de sleutels van de recordlandskampioen in handen te geven'.

"Als je als rvc je club toch al hebt uitgeleverd aan iemand, dan honderd keer liever aan de bewezen technische vakman en Ajacied Van Gaal dan aan een Duitse charlatan genaamd Sven Mislintat", oordeelt Driessen. Mocht Van Gaal 'zijn' Ajax weer op de rit krijgen, dan kunnen ze volgens de journalist ook in de Johan Cruijff ArenA aan de bak.

"Dan kunnen ze eindelijk eens doen wat Van Gaal volgens zichzelf verdient als clubicoon: een naar hem vernoemde zaal en permanente foto’s in het gebouw waarop zijn successen met Ajax zijn vereeuwigd. Iemand als Van Gaal, die nogal verkikkerd is op zichzelf, vindt een dergelijk eerbetoon voor hemzelf belangrijk en op zijn plaats."

Driessen gaat verder: "Zelfs in het naar zijn rivaal Johan Cruijff vernoemde stadion. Vanuit Van Gaals perspectief is het terecht dat het ontbreken van zo’n hommage in de vorm van een naar hem vernoemde zaal en wat foto’s aan hem knaagt." Volgens Driessen staat van de levende Ajax-iconen Van Gaal 'met stip op één om de huidige chaos bij Ajax te lijf te gaan'.

"Frank Rijkaard is door diverse beleidsbepalers afgelopen jaren gevraagd om iets voor Ajax te betekenen, maar is niet te vermurwen uit voetbalpensioen te komen. Hij verruilt zijn jonge gezin voor geen enkele rol bij Ajax en laat officieel alleen zijn gezicht nog zien bij enkele initiatieven van de Johan Cruijff Foundation", weet Driessen, die ook niet enthousiast is over Marco van Basten.

"De voormalig topscorer wil aan zijn lijf geen polonaise, wuift alles weg, schoffeert van alles en iedereen bij Ajax als analist, maar als het aankomt op het nemen van verantwoordelijkheid geeft hij nooit thuis."

Van Gaal is juist uit ander hout gesneden. Driessen trekt de vergelijking met 2010, toen de fluwelen revolutie plaatsvond bij Ajax. "Vooral het gebrek aan Ajax-bloed en Ajax-spelers in de clubleiding was voor Cruijff reden om de barricaden op te gaan. Nu is er sprake van een organisatorische puinhoop en wordt Ajax geterroriseerd door een vijftigjarige Duitser. Mislintat heeft werkelijk geen enkele Ajax-vezel in zich, maar met zijn vetorecht bepaalt hij alles en schiet hij alles af wat hem niet zint."

"Daarbij gesteund door Maurits Hendriks, een ex-hockeyer voor wie bij Ajax de totaal overbodige functie van chief sports officer is gecreëerd", is Driessen kritisch. "Evenals in 2010: Ajax is Ajax niet meer. Louis van Gaal is met zijn Ajax-dna – samen met de nieuwe bestuursraad - de aangewezen persoon om Ajax weer Ajax te laten worden", oordeelt hij.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
2/12
Fortuna Sittard
20:00
Vitesse
za
2/12
RKC Waalwijk
20:00
Excelsior
za
2/12
Heracles Almelo
21:00
Sparta Rotterdam
zo
3/12
Feyenoord
12:15
PSV
zo
3/12
NEC
14:30
Ajax
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 PSV 13 43 39
2 Feyenoord 13 29 32
3 AZ 12 23 29
4 FC Twente 13 11 27
5 Go Ahead Eagles 13 7 22
6 SC Heerenveen 14 -3 19
7 Sparta Rotterdam 13 0 18
Bekijk de hele stand