Marco van Basten haalt uit naar 'beste speler': "Onderneemt weinig"

Marco van Basten
Marco van Basten Foto: © Pro Shots

Marco van Basten is niet te spreken over Virgil van Dijk. Volgens de voormalig voetballer moet de aanvoerder van Oranje zijn ploeg op sleeptouw nemen.

Van Basten vindt dat Van Dijk, die vrijdag met Oranje met 1-1 gelijkspeelde tegen Ecuador, zijn verantwoordelijkheid in het opbouwen afschoof op zijn ploeggenoten. "Wie is de beste speler van het team? Dat is Virgil. Ik vind dat Virgil de hoofdrol op zich moet nemen", zegt hij bij de NOS. "Als je ziet wat hij doet in balbezit: het is niet meer dan een bal opzij naar Aké en Timber."

"Die moeten het allemaal doen... Virgil moet het heft in handen nemen en het tempo opvoeren. Het gaat gewoon veel te langzaam", is Van Basten van mening. "Hij moet zorgen dat er tempo in komt. Hij is een hartstikke goede speler, maar hij onderneemt zo weinig. Laat hém een keer instappen of de bal voorwaarts geven."

De captain moet 'veel meer' verantwoordelijkheid nemen, aldus de voormalig bondscoach. "Van Dijk zei net na afloop: 'Ecuador is een goed team.' Hebben wij een slechter team? Nee. Nederland is kwalitatief beter dan Ecuador. Van Dijk moet zorgen dat er iets gebeurt in dat elftal. Je mag elkaar best aanpakken, maar dat doen ze allemaal niet."

Hij gaat verder: "Het enige wat ze doen is het ondergaan en naar de trainer kijken: wat moeten we nu doen? Dat is het voetbal van tegenwoordig: zelf nemen ze helemaal geen initiatief meer. Je moet in het veld als spelersgroep met elkaar bezig zijn, maar dat gebeurt helemaal niet. Dat heeft niet te maken met de tactiek, maar met agressiviteit. Als je ziet dat Ecuador veel agressiever is, veel meer loopt, veel meer initiatief neemt..."

"Zij gaan er meer voor, hebben meer beleving. Dat is een hele simpele manier om beter te zijn. Nederland moet dat minimaal evenaren qua werklust. Dat is het minimum dat je moet doen", aldus Van Basten.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
vr
1/03
FC Volendam
20:00
NEC
za
2/03
Go Ahead Eagles
18:45
RKC Waalwijk
za
2/03
Vitesse
20:00
FC Twente
za
2/03
Sparta Rotterdam
21:00
AZ
zo
3/03
Ajax
12:15
FC Utrecht
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 PSV 23 66 65
2 Feyenoord 23 41 55
3 FC Twente 23 23 47
4 AZ 23 22 42
5 Ajax 23 8 36
6 Go Ahead Eagles 23 5 34
7 NEC 23 6 33
Bekijk de hele stand