Mokhtar nog clubloos: "Ik denk dat mijn afkomst een rol speelt"

Youness Mokhtar in het shirt van ADO Den Haag
Youness Mokhtar in het shirt van ADO Den Haag Foto: © Pro Shots

Youness Mokhtar speelde meer dan tweehonderd wedstrijden als profvoetballer, maar is nu al maanden clubloos. De dertigjarige aanvaller meent dat hij gediscrimineerd wordt. "Het is alsof je bij elke sollicitatie geweigerd wordt."

"Ik denk dat mijn Marokkaanse afkomst een rol speelt", zegt Mokhtar in gesprek met de NOS. De vleugelaanvaller snapt dat er geen 'dik salaris' voor hem klaarligt. "Dat hoeft ook niet. Ik hoef het niet meer voor het geld te doen. Wat mij steekt, is dat ik niet eens mag meetrainen. Toen ik nog speelde, was meetrainen nooit een probleem. Er kwamen jongens uit alle windstreken."

Mokhtar wilde in januari van dit jaar terug naar Nederland na een avontuur bij Columbus Crew en bood zich onder meer aan bij zijn oude club FC Twente, dat een vleugelaanvaller kon gebruiken na de blessures van Vaclav Cerny. "Uiteindelijk werd er gekozen voor Luciano Narsingh. Dat zal wel een keuze op sportieve gronden zijn geweest."

"Ik kan voor bepaalde eredivisieclubs nog van waarde zijn en ik hoef geen vet salaris meer."

De aanvaller vond onderdak bij ADO Den Haag en was verbaasd dat niet meer clubs interesse hadden. Hij bood zich ook meerdere keren aan bij PEC Zwolle, waar Mokhtar eerder succesvol was. "Ik heb een prachtige tijd gehad in Zwolle en heb de club geld opgeleverd. Nu wordt er gedaan of ik niet meer besta", aldus de Marokkaan, die ook niet bij Jong FC Utrecht, Go Ahead Eagles en Almere City mocht meetrainen.

Mokhtar denkt een patroon te zien. "Volgens mij worden jongens die van Marokkaanse afkomt zijn snel als moeilijk bestempeld", meent de dertigjarige aanvaller. "Het is toch opvallend dat ook een jongen als Nasser El Khayati, die ook zijn sporen in de eredivisie heeft verdiend, niet aan een club kan komen. Jongens, we willen meetrainen en betalen zelf de brandstof."

Hij hoopt nog op een kans om zijn mooie carrière een vervolg te geven. Zo genoot hij van zijn tijd bij FC Twente. "Toen nog een topclub. Ik heb daar samengespeeld met Dusan Tadic, Quincy Promes en Hakim Ziyech", vertelt Mokhtar, die hoopt op een nieuw hoofdstuk. "Ik kan voor bepaalde eredivisieclubs nog van waarde zijn en ik hoef geen vet salaris meer. Als dit niet gebeurt, ook goed. Ik red mij wel.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za 22 jan. 2022, 18:45
Eredivisie
Vitesse -
-
FC Groningen -
za 22 jan. 2022, 20:00
Eredivisie
AZ -
-
SC Cambuur -
za 22 jan. 2022, 20:00
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
PEC Zwolle -
za 22 jan. 2022, 21:00
Eredivisie
Willem II -
-
FC Twente -
zo 23 jan. 2022, 12:15
Eredivisie
NEC -
-
Feyenoord -
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 PSV 19 23 46
2 Ajax 19 55 45
3 Feyenoord 19 24 39
4 Vitesse 19 1 36
5 AZ 19 13 35
Bekijk de hele stand