Mokhtar speelt bij 'politieclub': "Ze krijgen een dubbel salaris"

Youness Mokhtar in het shirt van ADO Den Haag
Youness Mokhtar in het shirt van ADO Den Haag Foto: © Pro Shots

Momenteel is Younes Mokhtar met zijn club Bhayangkara FC op trainingskamp in Bogor. De voormalig voetballer van onder meer PEC Zwolle, FC Twente en ADO Den Haag maakt met de Indonesische club bijzondere momenten mee.

"We zitten hier nu midden in bergen", zegt hij bij Voetbal International. "We trainen hier in de buurt van een tropische jungle. Er zijn hier veel bananenbomen, al het groen groeit hier door elkaar heen. Het is natuurlijk moeilijk om op de bergen een mooi grasmatje neer te leggen. We trainen hier op een knollenveld. Het loopt niet echt vlak, laat ik het zo zeggen. Bij elke stap moet ik goed kijken waar ik mijn voet neerzet."

Hoe kwam hij in Indonesië terecht? "Op de een of andere manier weten zaakwaarnemers uit de hele wereld je altijd wel te vinden", lacht de 31-jarige aanvaller. Al snel boekte hij een vlucht naar Jakarta. "Ik ben wel echt een avonturier. Ik ben al in zo veel landen geweest."

Bhayangkara is eigendom van de Indonesische politiemacht en dat leverde spektakel op. "De politie was ervan op de hoogte dat ik kwam, dus de rode loper werd direct uitgerold. Het hele proces langs de douane ging allemaal een stuk sneller. 75 procent van de selectie is ook politieagent. Zolang ze bij Bhayangkara onder contract staan, hoeven ze zich alleen niet te melden voor hun politiedienst. Maar ze krijgen wel een dubbel salaris."

"Een ander voordeel van voetballen bij een politieclub is dat zijn salaris op tijd komt. In het management zit bijvoorbeeld ook een commandant. Voor de wedstrijd roepen ze: Bhayangkara! En daarna: Politie! Politie! Politie! Dat is natuurlijk wel apart als je zelf geen politieagent bent."

Mokhtar zijn club heeft echter geen beste faciliteiten: er is niet eens een trainingscomplex. "Soms hebben we geen kleedkamer en kleden we ons om op de tribune. Soms zijn er ook geen douches. Dan gaat het gewoon met een tuinslangetje, die iemand anders voor je vasthoudt. Het is gewoon heel basic, maar ik vind dat wel wat hebben."

"Weet je, ik ben zelf ook niet rijk geboren. Ik kom uit Utrecht Overvecht en heb ook familie in Marokko die het vroeger niet breed had. Vroeger gingen we weleens naar mijn opa en oma toe, die echt in een klein Marokkaans dorpje woonden. Ik ben daardoor wel heel nuchter in dit soort situaties", besluit hij.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
vr
6/01
FC Twente
20:00
FC Emmen
za
7/01
RKC Waalwijk
16:30
SC Heerenveen
za
7/01
AZ
18:45
Vitesse
za
7/01
Fortuna Sittard
20:00
Go Ahead Eagles
za
7/01
PSV
21:00
Sparta Rotterdam
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Feyenoord 14 22 33
2 Ajax 14 27 30
3 PSV 14 22 30
4 AZ 14 9 29
5 FC Twente 14 15 27
6 Sparta Rotterdam 14 9 24
7 FC Utrecht 14 2 24
Bekijk de hele stand