Nederlands elftal-gekte verwacht in Dortmund: "75.000 mensen"

Oranje-fans in Leipzig
Oranje-fans in Leipzig Foto: © BSR Agency

Het Nederlands elftal neemt het woensdag in Dortmund op tegen Engeland, in de halve finale van het EK. De KNVB verwacht dat er tienduizenden fans naar de Duitse stad zullen komen, om een groot feest te vieren. Het zorgt voor een logistieke operatie van een enorme omvang, zo geeft KNVB-directeur Marianne van Leeuwen aan.

"Onze eerste inschatting is dat het er rond de 75.000 mensen naar Dortmund zullen komen", zegt Van Leeuwen tegen het Algemeen Dagblad. "Met de auto ben je er zo. Dat vraagt een zorgvuldige afstemming met de lokale overheid en toernooiorganisatie, want wij willen natuurlijk dat het feest nu wéér zo geweldig verloopt." 

De KNVB heeft voor het EK groots uitgepakt, wetende dat Duitsland veel publiek uit Nederland zou aantrekken. Van Leeuwen: "Die fanwalks, zoals wij die noemen, zijn jaren geleden ooit spontaan ontstaan, onder andere rondom het EK van 2008 in Zwitserland en Oostenrijk. Maar gezien de enorme populariteit hebben wij als bond de organisatie daarvan naar ons toegetrokken: wij willen er heel graag een prachtig, goed georganiseerd en veilig feest van maken."

"Als KNVB geloven we heilig in onze missie dat voetbal verbroedert, dat het saamhorigheid kan brengen in allerlei delen van onze samenleving. Je ziet dat dat nu rondom Oranje heel erg gebeurt. Mensen zijn dolenthousiast over onze fans, over de sfeer in de speelsteden. We krijgen uit tal van landen prachtige reacties. Óók vanuit Duitsland en de UEFA zelf", aldus KNVB-directeur Marianne van Leeuwen. 

Lees meer:
0 reacties