Nederlands elftal krijgt felle kritiek: "Die kwam me de keel uit"

Louis van Gaal
Louis van Gaal Foto: © Pro Shots

Het Nederlands elftal werd vrijdagavond in de kwartfinales van het WK uitgeschakeld. Arie Haan heeft niet genoten van Oranje tijdens het mondiale eindtoernooi. De tweevoudig WK-finalist geeft bondscoach Louis van Gaal een nipte voldoende.

"Ik heb Van Gaal na afloop gehoord met de media", zegt Haan in De Telegraaf. "Daarbij is één zin me opgevallen. Hij zei: dit was de beste groep waar ik ooit mee heb gewerkt. Hij zegt dus duidelijk, de beste groep. Niet dat dit het beste elftal was. Die groep was voor hem gezellig en leuk. Maar als ik zie wat er allemaal gebeurde, een kusje hier, een kusje daar, bidden met z'n allen, gezellig in het bootje met z’n allen. Maar dat telt allemaal niet in topsport. Het leek wel een sekte geworden en kwam me de keel uit."

"Door er zo de nadruk op te leggen, schuurde het", vervolgt de oud-international. "In topvoetbal moet je elkaar de waarheid zeggen. Als je een slechte bal krijgt of door een verkeerde pass zelf een doodschop krijgt, scheld je je ploeggenoot overhoop. Als je in een goede positie staat en je krijgt de bal niet, dan is het oorlog! Maar dat was er nooit, die emotie en totale overgave."

Volgens Haan is Oranje niet goed voor de dag gekomen. "We zaten bij de beste acht van de wereld in Qatar. Maar je weet ook wat de wereld roept over ons, wat Messi heeft gezegd ('Nederland speelt geen voetbal meer, alleen maar lange ballen op twee grote spitsen') en wat iedereen heeft gezien. Dit optreden van Oranje heeft veel schade gedaan aan ons voetbal, terwijl we een naam opgebouwd hadden met positief, aanvallend voetbal. Je mag heus wel een keer een andere tactiek hebben om een resultaat te bereiken, maar het mag bij Nederland nooit een gewoonte zijn."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
zo
24/09
RKC Waalwijk
16:45
FC Twente
zo
24/09
PEC Zwolle
16:45
AZ
wo
27/09
PSV
18:45
Go Ahead Eagles
wo
27/09
FC Twente
20:00
Vitesse
wo
27/09
Ajax
21:00
FC Volendam
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 PSV 5 16 15
2 AZ 4 10 12
3 FC Twente 4 9 12
4 Feyenoord 5 14 11
5 Go Ahead Eagles 5 3 10
6 Excelsior 6 2 9
7 Fortuna Sittard 6 0 9
Bekijk de hele stand