Nederlandse clubs gaan Europa in: deze miljoenen liggen klaar

De Champions League trofee
De Champions League trofee Foto: © Pro Shots

Het huidige seizoen loopt richting het einde en de nodige clubs spelen nog ergens voor. Zo liggen er een aantal startbewijzen voor Europees voetbal klaar voor de bovenste plekken en dat kan vrij lucratief zijn. Nog zonder een wedstrijd te hebben gespeeld kan je als club al verzekerd zijn van tientallen miljoenen.

Feyenoord en PSV strijken namelijk sowieso 39 en 37 miljoen euro op. En dan is er nog geen minuut gespeeld, zo meldt Rik Elfrink van het Eindhovens Dagblad. Mocht FC Twente weten te stunten en ook de groepsfase van de Champions League behalen, ligt het startbedrag van de Tukkers tussen de 25 en 30 miljoen euro.

Dit is dus het bedrag, exclusie recettes en eventuele winstpremies. Daarnaast zijn er vele miljoenen meer te verdienen via de eindstand in de poule, een tussenronde, kwalificatie naar de laatste zestien én de wedstrijden zelf. Overwintering kan bijvoorbeeld dik 70 miljoen euro opleveren.

Ook in de Europa League zijn de startbedragen voor de groepsfase een stuk hoger dan voorheen. De bekerwinnaar plaatst zich, maar dit ticket schuift automatisch op naar de nummer vier van de Eredivisie (AZ, red.). Als FC Twente de voorrondes van de Champions League niet overleeft, komt het ook in de Europa League terecht. Het startbedrag van AZ is zo'n 12 tot 13 miljoen euro, terwijl FC Twente dan zo'n 10 tot 11 miljoen euro vangt. Mocht NEC de beker winnen, krijgen de Nijmegenaren ene startbedrag van zo'n 9 miljoen euro.

En dan Ajax. De Amsterdammers beleven een dramatisch seizoen, maar kunnen zich nog altijd plaatsen voor de Europa league. Mocht Ajax het tweede niveau van Europa bereiken, verdient de club een bedrag van zo'n 14 miljoen euro. Wordt het de Conference League voor Ajax, dan moet men genoegen nemen met een startbedrag van hooguit zo'n 6 miljoen euro.

Lees meer:
0 reacties