Van Breukelen: ''De Telegraaf is altijd erg op de hand van Ajax''

0
Van Breukelen: ''De Telegraaf is altijd erg op de hand van Ajax''

Voetballers kampen vaker met psychische problemen dan de mensen denken. Zo moest voormalig PSV-doelman Hans van Breukelen het in de media ontgelden na het beruchte 'polletje' waardoor PSV punten morste bij Feyenoord.

"Ik lag al een tijdje onder vuur, omdat een deel van de kranten liever Stanley Menzo van Ajax in Oranje wilde", blikt Van Breukelen terug in gesprek met het Nederlands Dagblad. "Vooral in De Telegraaf moest ik het ontgelden; de Amsterdamse krant die altijd erg op de hand is van Ajax."

"Ik was destijds een streber en perfectionist bij uitstek, dat had altijd in mijn karakter gezeten", vervolgt de oud-international. "Ik was vreselijk moeilijk voor mezelf en kon het niet verkroppen wanneer ik in een wedstrijd een domme fout had gemaakt."

De kritiek raakte Van Breukelen. "Het was een rottijd", meent hij. "We werden nog wel kampioen met PSV, maar ik ging met een heel vervelend gevoel met vakantie. Ik had vaak te veel last van mezelf en vroeg me af hoe ik kon afrekenen met het negatieve en soms bijna angstige gevoel waarmee ik het veld opging."

Uiteindelijk wist Van Breukelen om te gaan met de psychische problemen. "Ik zag belangrijke duels steeds meer als een mooie kans, in plaats van een regelrechte bedreiging. Ik kreeg veel meer plezier op het veld en won in de zomer van 1988 de Europa Cup 1 met PSV, om een maand later in Duitsland ijskoud Europees kampioen met Oranje te worden."

De oud-doelman wil nu een boodschap meegeven en de mensen inspireren. "Het is niet fijn en gezond als je strak van de spanning aan je werk of wedstrijd begint. Ik zal altijd aan 'het polletje' herinnerd blijven worden, want dat moment groeide in de Nederlandse voetbalwereld uit tot iets heel groots. Gelukkig heb ik daarna nog heel mooie prijzen mogen winnen, denk ik altijd maar", besluit hij.

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!