Voormalig Ajacied: ''Ik wist niet eens meer dat ik een kind had''

0
Voormalig Ajacied: ''Ik wist niet eens meer dat ik een kind had''

Joey Didulica heeft hersenletsel overgehouden aan zijn voetballoopbaan. De doelman, die in het verleden onder meer bij Ajax en AZ speelde, liet na zijn carrière een hersenscan maken en daarbij wel littekenweefsel aangetroffen.

Dat weefsel wordt normaal alleen aangetroffen bij mensen die een zwaar auto-ongeluk hebben gehad. Didulica liep in dienst van AZ ernstige hersenschuddingen op en heeft daardoor nog dagelijks hoofdpijn. De grootste schade werd aangericht in 2006 toen PSV'er Jason Culina (video 1) een bal tegen zijn hoofd schoot.

"Ik was direct knock-out, kan me er niets meer van herinneren", blikt Didulica terug in gesprek met de Volkskrant. "Ik was een uur weg, de rest van de dag sprak ik wartaal. Ik wist niet eens meer dat ik een kind had. Mijn vrouw huilde over de slechte staat waarin ik verkeerde, maar ik kreeg niets mee."

De Australiër werd door de medische staf van AZ naar huis gestuurd in plaats van naar het ziekenhuis. "Ik ben niet goed behandeld", meent Didulica. "Mijn moeder, die een medische achtergrond heeft, kon niet geloven dat ik niet in het ziekenhuis lag. 's Nachts had ik epileptische aanvallen."

Didulica werd later vaker aan zijn hoofd geraakt, onder meer door Ajacied Luis Suarez (video 2). "Achteraf had ik na die eerste hersenschudding al moeten stoppen", aldus de oud-doelman, die weet dat de prestatiedruk een rol speelt. "Binnen drie minuten moeten spelers met een hoofdblessure opgelapt zijn. Het zou zoveel beter zijn om alles tien minuten rustig te checken."

Hij koestert geen wrok. "Ik wil alleen dat voetballers beter beschermd worden. Ik zou het vreselijk vinden als meer spelers overkomt, wat mij is overkomen. Bescherm spelers tegen zichzelf, want die denken alleen aan de korte termijn. Zoals ik deed. Met alle gevolgen van dien", beseft Didulica, die zelf bezorgd is over de toekomst. "Want beter word ik niet. Word ik ook depressief en wil ik dan zelfmoord plegen zoals andere mensen met deze aandoening? Word ik jong dement?"

 

 

0 reacties ›
Om een reactie te plaatsen dien je in te loggen of te registreren, dit duurt maar 1 minuut!