Bas Nijhuis stopt als internationaal arbiter: "UEFA was niet blij"

Bas Nijhuis fluit na de eerste seizoenshelft geen internationale wedstrijden meer. Volgens de scheidsrechter had hij niet bij tv-optredens mogen zijn van De Oranjezomer.

"We hebben een leuke zomer gehad", zei de scheidsrechter in Veronica Inside. "Na die zomer ving ik ineens op: 'Ja, Bas, de UEFA was niet echt blij dat jij bij De Oranjezomer zat'. Ik zei: 'Hoezo, net alsof de UEFA daar naar kijkt.' 'Nee, ze waren echt niet blij dat je daar zat.' Ik zei: 'Dat is prima, maar als er wat is, dan zal de UEFA mij wel bellen.'"

"Nou, dus ik afwachten, toen kwamen de eerste aanstellingen voor de Champions League en Europa League: geen wedstrijden." Vervolgens ondernam hij actie. "Ik ben dan iemand die meteen belt. Tja, misschien valt dat niet goed, maar ik heb direct Roberto Rosetti, onze scheidsrechtersbaas, gebeld. Ik zei: 'Ik heb geen wedstrijd, hoe kan dat? Ik hoor ook al dat het meespeelt dat ik op tv ben geweest, is dat zo?'"

Rosetti gaf aan dat tv-optredens niet lekker vallen bij de UEFA, maar Nijhuis gaf daarop aan dat dit gebruikelijk is in Nederland. De leidsman bood echter aan om per direct internationaal te stoppen. "Toen zei Rosetti: 'No, Bas, please send me an e-mail.' Dat heb ik gedaan, maar nooit een antwoord gehad. Toen hoorde ik: 'Dan krijg je straks geen mooie wedstrijden meer.' En toen dacht ik: dan gaan ze me straks allemaal naar mindere wedstrijden sturen met waarnemers die me slechte cijfers gaan geven."

Dick van Egmond van de KNVB werd vervolgens ingeschakeld. "Die moest een nieuwe voordracht doen voor internationale scheidsrechters, want Björn Kuipers moest vervangen worden. Ik heb gezegd: 'Haal mij er ook maar af, want ik ga echt van die mindere wedstrijden krijgen.' Dus vanaf het nieuwe jaar ben ik geen internationale scheidsrechter meer."

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za 22 jan. 2022, 18:45
Eredivisie
Vitesse -
-
FC Groningen -
za 22 jan. 2022, 20:00
Eredivisie
AZ -
-
SC Cambuur -
za 22 jan. 2022, 20:00
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
PEC Zwolle -
za 22 jan. 2022, 21:00
Eredivisie
Willem II -
-
FC Twente -
zo 23 jan. 2022, 12:15
Eredivisie
NEC -
-
Feyenoord -
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 PSV 19 23 46
2 Ajax 19 55 45
3 Feyenoord 19 24 39
4 Vitesse 19 1 36
5 AZ 19 13 35
Bekijk de hele stand