Oranje naar de kwartfinale na overwinning op de Verenigde Staten

Denzel Dumfries
Denzel Dumfries Foto: © Pro Shots

Het Nederlands elftal heeft zaterdag de kwartfinale van het WK in Qatar bereikt. De Verenigde Staten werd met 3-1 verslagen. Memphis Depay, Daley Blind en Denzel Dumfries zorgden voor de treffers.

De Verenigde Staten nam direct vanaf de aftrap het initiatief. Het was aan doelman Andries Noppert te danken dat het Amerikaanse overwicht niet werd uitgedrukt in een treffer. De eerste goede aanval van Oranje kwam pas in de tiende minuut, maar toen was het ook direct raak. Denzel Dumfries kwam na een goede aanval met een afgemeten voorzet die door Memphis Depay werd binnengeschoten.

Amerika bleef de ploeg in balbezit, maar wist nauwelijks wat het met het overwicht moest doen. Op slag van rust sloeg Oranje wederom toe bij het sporadische balbezit. Het was weer Dumfries die een bal goed wist neer te leggen en Daley Blind was er om af te ronden. Zo kon het Nederlands elftal op rozen aan de thee beginnen.

Davy Klaassen en Maarten de Roon bleven achter in de kleedkamer en werden vervangen door Steven Bergwijn en Teun Koopmeiners. Oranje was na rust de bovenliggende partij en wist ook direct verschillende kansen af te dwingen. De Verenigde Staten kwam lange tijd niet in de buurt van de aansluitingstreffer. Deze kwam er een kwartier voor tijd toch. Een voorzet werd met ongelooflijk veel fortuin door Haji Wright in het doel gewerkt. Enkele minuten later moest Andries Noppert weer ingrijpen om de gelijkmaker te voorkomen.

Niet veel later was het echter Dumfries die de wedstrijd in het slot gooide. Een afgemeten voorzet van Blind werd door Dumfries vakkundig afgerond. Direct na de treffer kwam Xavi Simons zijn debuut maken voor Oranje. Hij loste Memphis Depay af. In het vervolg van de wedstrijd probeerde Amerika nog wel aan te dringen, maar zonder al te veel moeite kon Oranje de overwinning over de streep trekken.

Opstelling Oranje: Noppert; Timber, Van Dijk, Ake (De Ligt/93); Dumfries, De Roon (Bergwijn/46), Klaassen (Koopmeiners/46), Frenkie de Jong, Blind; Gakpo (Weghorst/93) en Depay (Simons/83).

Opstelling VS: Turner; Dest, Zimmerman, Ream, Robinson, Adams, McKennie (Wright/67), Kusah; Weah (Aaronson/67), Ferreira (Reyna/46) en Pulisic.