VIDEO | OranjeLeeuwinnen plaatsen zich na late treffer voor WK

De OranjeLeeuwinnen hebben zich rechtstreeks geplaatst voor het WK van 2023. De ploeg van bondscoach Andries Jonker won dinsdagavond met 1-0 in de blessuretijd van IJsland. Esmee Brugts scoorde in de blessuretijd de winnende goal.

De OranjeLeeuwinnen hadden het absolute overwicht in de WK-kwalificatiewedstrijd. Er vielen enorm veel kansen, maar de IJslandse keepster Sandra Sigurdardóttir was niet te passeren. In de openingsfase waren er mogelijkheden voor onder meer Daniëlle van de Donk en Jill Roord.

Ook werd een aantal keer het aluminium geraakt, onder meer door Van de Donk. De nummer tien was in de 27e minuut dichtbij de 1-0. Op het allerlaatste moment werd haar poging van de lijn gehaald door een speelster van IJsland. Een minuut later trof Oranje wederom de lat.

In de tweede helft kreeg de ploeg van Jonker wederom veel kansen. Zo kopte Roord op doel, maar stond opnieuw Sigurdardóttir in de weg. Na een uur spelen riep Oranje en De Galgenwaard om een penalty, nadat Van de Donk naar de grond werd gehaald. Scheidsrechter Rebecca Welch kwam echter niet in actie.

De Leeuwinnen zetten door en Jonker voerde een paar wissels door. Zo bracht hij onder meer Fenna Kalma en Brugts. Laatstgenoemde deed het uiteindelijk voor Oranje. In de blessuretijd werkte de speelster van PSV de bal binnen, waardoor Oranje definitief geplaatst is voor het WK van 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland.