Pappa mishandelde vrouwen: "Hij drink te veel en is gewelddadig"

Marco Pappa
Marco Pappa Foto: © Pro Shots

Marco Pappa wordt gezien als één van de beste spelers van Guatemala. De oud-speler van SC Heerenveen droomde van een voetballoopbaan in Europa maar hij werd hier nooit gelukkig. Sportjournalist Jesper Langbroek schrijft op Soccernews over zijn ontmoeting met de aanvaller in zijn geboorteland. Momenteel zit Pappa een gevangenisstraf uit voor mishandeling van zijn partners.

In 2019 verbleef Langbroek in Guatemala om zijn Spaans bij te spijkeren. De journalist bezoekt daar, zonder het te weten, de club van Pappa en regelt een interview met de oud-speler van SC Heerenveen. "Hoe gaat het met jou?", vraag Pappa in het Nederlands aan de journalist. In het Engels legt hij daarna uit dat hij van Heerenveen op Nederlandse les moest. "Als je niet ging, moest je een boete betalen. De club had veel moeite voor me gedaan, maar toen ik de eerste keer aankwam bij het stadion, leek het erop dat trainer Van Basten mij niet kende. Van Basten is een goed persoon en als voetballer heeft hij de top gehaald, maar als coach was hij te stoïcijns. We hadden geen klik."

In Heerenveen moest de Europese droom van Pappa beginnen maar hij speelde er nauwelijks en werd ongelukkig. "Het was niet makkelijk. Ik was 24 jaar, voor de eerste keer in Europa en mijn vrouw was zwanger. We woonden in Drachten en er was weinig te doen."

In Guatemala kijkt men intussen heel anders naar de aanvaller. "Ah, Pappa, goede voetballer, maar hij drink te veel en is gewelddadig." Uit nader onderzoek blijkt inderdaad dat Pappa geen goede reputatie heeft. In 2015 werd hij neergestoken door zijn vriendin Stormy Keffeler. De voetballer had een steekwond van zeven centimeter in zijn buik. Pappa en vriendin waren beide dronken en dienen geen aanklacht in.

"Ik eindigde met een steekwond in mijn buik en moest met spoed naar het ziekenhuis"
Marco Pappa

Deze informatie leidt tot een nieuw interview met Pappa. Wanneer de speler arriveert laat hij direct zijn litteken zien. "We waren aan het drinken en het liep uit de hand. Ik eindigde met een steekwond in mijn buik en moest met spoed naar het ziekenhuis, anders zou ik het niet redden. Ik zat op het randje van de dood." Verder wil hij niets zeggen over het incident. "Ik kom uit een gemiddeld gezin in Guatemala. Door het voetbal heb ik de kans gekregen om het leven te leiden dat ik nu heb. Ik heb veel mensen leren kennen en ben op veel plekken geweest. Ik leef nog steeds de droom van die kleine jongen die voetballer wilde worden, ondanks alles wat ik onderweg heb meegemaakt."

Langbroek vraag hem dan naar zijn alcoholgebruik. "Ik ben jong en wil van het leven genieten", reageert hij. "Het probleem is dat iedereen mij hier kent. Als ik iets ga eten met een drankje erbij, gaan er meteen verhalen rond dat ik dronken ben." Enkele weken na het interview wordt Pappa gearresteerd voor mishandeling van zijn vriendin. Uit het strafrechtelijk onderzoek blijkt dat Pappa fysiek en agressief was. Nadat de vriendin de relatie verbrak kwam de speler onder invloed terug en gooide de vrouw op de grond waarbij zij enkele tanden brak.

Ook in 2018 blijkt hij al eens opgepakt te zijn voor huiselijk geweld. Hij werd veroordeeld tot vijf jaar cel maar bleef na het betalen van een borgsom van 1200 euro op vrije voeten. Wel moest hij deelnemen aan een curcus van de Anonieme Alcoholisten. In 2020 wordt Pappa voor de derde keer gearresteerd voor mishandeling van een vrouw. Zij belt vroeg in de ochtend de politie en zit onder de bloedvlekken en schrammen. Pappa moet zich op het politiebureau melden maar duikt onder. Na een maand meldt hij zich en wordt veroordeeld tot vijf jaar cel. Hij wil graag vrijkomen en zijn voetballoopbaan weer nieuw leven in gaan blazen. De rechter heeft een verzoek om vervroegde vrijlating begin dit jaar echter afgewezen.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za 1 okt. 2022, 16:30
Eredivisie
SC Cambuur -
-
PSV -
za 1 okt. 2022, 18:45
Eredivisie
FC Groningen -
-
AZ -
za 1 okt. 2022, 20:00
Eredivisie
Ajax -
-
Go Ahead Eagles -
za 1 okt. 2022, 21:00
Eredivisie
FC Twente -
-
Vitesse -
zo 2 okt. 2022, 12:15
Eredivisie
Fortuna Sittard -
-
FC Volendam -
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 PSV 7 18 18
2 Ajax 7 17 18
3 AZ 7 8 17
4 Feyenoord 7 11 16
5 FC Twente 7 7 13
Bekijk de hele stand