Pusic kampioen in Oekraïne: "Elke wedstrijd begint met minuut stilte"

Marino Pusic
Marino Pusic Foto: © Pro Shots

Marino Pusic begon het seizoen als assistent-trainer bij Feyenoord, maar ging in de loop van dit seizoen aan de slag bij Shakhtar Donetsk. Hij kroonde zich tot kampioen en won de beker, maar de oorlog zorgde ook voor veel moeilijke momenten in zijn eerste maanden in Oekraïne.

"Dit had ik niet kunnen voorzien toen ik in oktober aan deze klus begon", vertelt de trainer in gesprek met De Telegraaf. "Op dat moment was Dinamo Kiev de koploper, maar mijn eerste wedstrijd in de competitie was de topper tegen Kiev en die hebben we gewonnen waardoor we de koppositie hebben overgenomen. Veel sneller dan ik had verwacht heb ik de manier van spelen erin gekregen en is mijn aanpak aangeslagen."

In Oekraïne is oorlog, waardoor het kampioenschap niet heel uitbundig gevierd kon worden. "Hier kun je geen rondrit hebben of een huldiging op een groot plein, want in verband met de oorlog is het te gevaarlijk om in grote groepen samen te komen. Dat is verboden. Bij de wedstrijden zijn ook maar maximaal 2000 supporters aanwezig", aldus Pusic, die het niet makkelijk vindt om in een oorlogsgebied werkzaam te zijn.

"Dit is een seizoen dat heel veel van me heeft gevraagd", stelt hij. "Je wordt de hele tijd met de oorlog geconfronteerd. In periodes dat de raketaanvallen en bombardementen heviger zijn, moet ik ook de spelers mentaal bijstaan en zorgen dat ze de focus op het voetbal houden. De oorlog is hier voortdurend aanwezig. Elke wedstrijd begint met een minuut stilte en de aftrap wordt gedaan door een oorlogsveteraan of een oorlogsinvalide."

Lees meer:
0 reacties