Ricky van den Bergh haalt uit: "Je stinkt allemaal als je schijt"

Ricky van den Bergh
Ricky van den Bergh Foto: © Pro Shots

Ricky van den Bergh bracht onlangs in Drenthe een bezoek aan de Penitentiaire Inrichting (PI) Veenhuizen. De oud-prof deed mee met FC De Rebellen mee aan een gedetineerdentoernooi in de gevangenis. Hij zat vanuit drie uur in de auto om erbij te kunnen zijn.

"Dit blijft bijzonder natuurlijk. Wij rijden straks weer naar huis. Vrouwtjes, kindjes. Deze jongens gaan allemaal weer achter slot en grendel. Terwijl ze natuurlijk allemaal onschuldig zijn", lacht de oud-speler van ADO Den Haag in gesprek met Voetbal International.

"Ik vind het mooi om hieraan mee te kunnen doen", vervolgt hij. "Voetbal is belangrijk hier. Als je voetbalt, vergeet je alles even. De jongens hier zullen ook een hoop fouten hebben gemaakt, maar mensen zijn niet alleen maar goed of slecht. Je geeft ze een handje, maakt een praatje, hoort de verhalen. Soms kom je nog wel eens wat bekenden tegen."

Van den Bergh kwam zelf ook wel eens in aanraking met justitie. "Ik kom uit een heel armoedige opvoeding, uit een boevenmilieu", legt hij uit. "De Schilderswijk, daar was het niet altijd makkelijk. Om niet aan de drugs te gaan, te roken, te drinken. Als je verder niks in je leven hebt, verval je wel in dat soort dingen. Ga je keuzes maken die niet goed te praten zijn. De jongens hier zullen niet voor niks zitten, maar het is een feit dat het leven voor veel mensen steeds moeilijker wordt. Ze zien soms geen uitweg meer."

"Ik merk het ook aan mezelf. Dat je soms geneigd bent naar een bepaalde manier van leven te gaan, waardoor je risico's gaat nemen. Die kachel moet blijven roken. Er zijn voetballers die miljoenen op de bank hebben, maar die verdien je bij RKC, Sparta, Heracles en ADO niet. Ik heb een gezin, ik heb verantwoordelijkheidsgevoel. Maar ik weet dat het lijntje dun kan zijn", aldus Van den Bergh, die zich wel thuisvoelt tussen de gevangenen.

"Daarom ben ik ook zo blij dat ik uit dat profwereldje ben, joh. Ik zie ook wel oud-voetballers, die international zijn geweest… dat zijn zulke walgelijke mensen. Die voelen zich zoveel meer dan de rest. Dan denk ik: Je stinkt allemaal als je schijt, man", besluit hij.

Lees meer:
0 reacties
Agenda
za
2/12
Heracles Almelo
21:00
Sparta Rotterdam
zo
3/12
Feyenoord
12:15
PSV
zo
3/12
NEC
14:30
Ajax
zo
3/12
Go Ahead Eagles
14:30
FC Twente
zo
3/12
FC Utrecht
16:45
AZ
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 PSV 13 43 39
2 Feyenoord 13 29 32
3 AZ 12 23 29
4 FC Twente 13 11 27
5 Go Ahead Eagles 13 7 22
6 SC Heerenveen 14 -3 19
7 Sparta Rotterdam 13 0 18
Bekijk de hele stand