Ronald Koeman gelooft in EK-succes: "Als je er hard voor vecht..."

Ronald Koeman tijdens een training van Oranje
Ronald Koeman tijdens een training van Oranje Foto: © Pro Shots

Over twee maanden begint het EK in Duitsland. Voor bondscoach Ronald Koeman voelt het toernooi aan als het ideale moment om de oogsten.

"Natuurlijk, we zijn niet de grote favoriet. Maar ik denk dat het allemaal niet heel ver uit elkaar ligt", blikt Koeman vooruit in gesprek met de NOS. "Als je er hard voor vecht en het zit mee gedurende het toernooi, dan kan het. Niets is onmogelijk. Maar het moet meezitten. Er zullen altijd momenten zijn van een balletje binnenkant paal of buitenkant paal."

De bondscoach zet momenteel de puntjes op de i in de planning van de voorbereiding. Daarbij gebruikt Koeman zijn ervaringen als speler bij het EK van 1988 en het mislukte WK van 1990. In 1988 wisten alle spelers precies waar ze aan toe waren, zo weet Koeman nog. "Je moet een groep hebben die laat blijken wat ze willen."

Twee jaar later was de voorbereiding 'dramatisch'. "We zaten in Joegoslavië in de regen in een kasteel waar je liever vandaag nog weg wilde dan morgen. En in Italië hadden we een tropenrooster. Om kwart over 8 in de bus, terwijl je nog half aan het slaapwandelen was."

Dat soort fouten zullen er dit jaar niet plaatsvinden, zo maakt Koeman duidelijk. "Zo'n voorbereiding, dat wordt bepaald door de staf. Wij maken de keuzes: wanneer gaan we naar Duitsland, hoe lang blijven we daarvoor in Zeist. Je probeert een sfeertje te creëren waarin iedereen vol aan de bak gaat. We zijn in Duitsland, dicht bij huis. We zullen gesteund worden door veel supporters. Ik kijk er daardoor wel naar uit."

Lees meer:
0 reacties