Roze fanclub ADO: "De intolerantie is er nog steeds in Nederland"

Fans van ADO Den Haag
Fans van ADO Den Haag Foto: © Pro Shots

Ron (61) is één van de gezichten in de documentairereeks 'De roze supporters', die wordt uitgezonden op NPO 3. Daarin worden voetbalfans gevolgd in hun pogingen homofobie uit de Nederlandse stadions te bannen. ADO Den Haag-fan Ron was negen jaar geleden één van de oprichters van de 'Roze Règâhs', de eerste supportersvereniging voor fans uit de lhbti-gemeenschap.

Volgens Ron begon dat initiatief als een grap, maar wel met een serieuze ondertoon. "Voor wie weleens in een stadion komt weet dat termen als vuile flikker of tyfushomo je om de oren vliegen", zegt Ron tegen het Algemeen Dagblad. "Heel anders dan in landen als Engeland of Duitsland, waar veel clubs een lhbti-supportersvereniging hebben en je dit soort dingen niet hebt."

Ron vervolgt: "De intolerantie is er dus nog steeds in Nederland. En daar strijden we tegen, ook tegen andere vormen van discriminatie trouwens. We willen dat iedereen, ongeacht wie hij of zij is, zich prettig voelt in de stadions."

"In de ideale wereld zou een supportersclub voor lhbti-mensen er niet hoeven zijn. En ik hoop ook van harte dat we over twintig jaar lachen bij het idee dat het in 2022 blijkbaar nodig is. Dat liedjes als ‘yes, yes, de homo’s van Vites’ dan nergens meer te horen zijn, dat zwarte voetballers niet meer uitgejouwd worden. Dat iedereen zich, kortom, happy voelt op de tribunes. Daarin is nu nog een wereld te winnen", aldus Ron.

België - Nederland

Nederland wint voor 30 (!) keer je inzet

Nederland speelt vrijdag in het kader van de Nations League tegen onze zuiderburen. Denk je dat Oranje in Brussel wint van België? Als nieuwe speler krijg je bij BetCity nu maar liefst 30 keer je inzet voor een overwinning van Nederland. Schrijf je hier in!

Lees meer:
0 reacties
Agenda
vr 5 aug. 2022, 20:00
Eredivisie
SC Heerenveen -
-
Sparta Rotterdam -
za 6 aug. 2022, 16:30
Eredivisie
Fortuna Sittard -
-
Ajax -
za 6 aug. 2022, 18:45
Eredivisie
SC Cambuur -
-
Excelsior -
za 6 aug. 2022, 20:00
Eredivisie
PSV -
-
FC Emmen -
za 6 aug. 2022, 21:00
Eredivisie
RKC Waalwijk -
-
FC Utrecht -
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Ajax 0 0 0
2 AZ 0 0 0
3 Excelsior 0 0 0
4 FC Emmen 0 0 0
5 FC Groningen 0 0 0
Bekijk de hele stand