Ruud Gullit laat van zich horen na ophef: "Ik voel me vereerd"

Oranje-supporters als Ruud Gullit
Oranje-supporters als Ruud Gullit Foto: © BSR Agency

Er is de afgelopen dagen veel te doen over een aantal Nederlandse supporters die aanwezig waren bij het EK-duel tussen Oranje en Polen. De fans zaten verkleed als Ruud Gullit, inclusief bruin-geschminkt gezicht, op de tribune.

Het drietal werd racisme verweten. Zo werd de vergelijking getrokken met Zwarte Piet en blackface. Humberto Tan, voorzitter van de commissie Mijnals, zag het als iets 'ludieks'. "Maar ik weet ook dat blackface heel gevoelig ligt. Dat weten we allemaal bij Zwarte Piet. Maar in dit geval gaat het om een bestaand persoon. Ik heb ook meteen even contact gehad met Ruud", onthult Tan bij De Telegraaf.

De presentator vroeg hoe de oud-voetballer zich erbij voelde: "Ruud zei meteen, toen hij het zag: 'ik voel me eigenlijk heel vereerd'. Het is eigenlijk een herinneringen aan een van de grootste prijzen die hij gewonnen heeft als voetballer. En het is ook met die bedoelingen gedaan. Vanuit het verleden is blackface gewoon geen prettig fenomeen. Maar in dit concrete geval, zeiden wij als commissie Mijnals ook meteen tegen elkaar van 'dit is echt ludiek bedoeld, als eerbetoon'. Zo moet je het ook zien", aldus Tan. "Hij vindt het een hele mooie actie. Hij zei: 'Ze zijn me niet vergeten'."

Lees meer:
0 reacties