Van 130 kilo naar speler van AC Milan: "Ik zag voetbal als werk"

Harvey Esajas
Harvey Esajas Foto: © Pro Shots

Harvey Esajas speelde midden jaren 90 bij Feyenoord. Bij zijn debuut in De Klassieker scoorde hij direct en een grote carrière lag in het verschiet. Hoewel zijn loopbaan tot Real Madrid en AC Milan reikte, werd het een bijzondere reis.

Esajas speelde in de jeugd bij Anderlecht, maar debuteerde niet in het eerste. Toen meldde Feyenoord zich, zo vertelt hij aan ELF Voetbal. "Ze gaven me veel geld. Precies wat ik wilde hebben. Ik zag voetbal als werk. Dat ik Amsterdammer was, maakte me niks uit. Ik moest mijn geld verdienen. Als dat bij Feyenoord kon, graag zelfs."

Al snel kwam er een incident bij de Rotterdammers. "We speelden een oefenwedstrijd in Den Helder. Dat ging helemaal fout. Het escaleerde. We raken verzeild in een vechtpartij. Ik werd bedreigd, bespuugd, geslagen, geschopt. Dus ik weerde af. Ik bescherm mezelf en maakte me groot. Ineens voelde ik iets aan beide armen en er ging iemand neer. Maar dat was nooit mijn intentie. De advocaat van Feyenoord bestempelde me als verdachte."

Blijkbaar moest een grote speler beschermd worden, Ulrich van Gobbel. De club was bang voor een lange schorsing voor de verdediger. "Daar ging het fout. Feyenoord nam dat standpunt in, terwijl ik helemaal geen dader was. De politie wilde me als getuige horen. Zij wisten ook dat Van Gobbel de dader was", vertelt de oud-voetballer.

Toch werd Esajas vrijgesproken van het incident. "De grootste fout was dat we als Feyenoord de voorbereiding in Noord-Holland speelde. Dat moet je niet doen. Gaat gegarandeerd fout."

Toen zijn voetbalcarrière later stilviel in Spanje, werkte hij vervolgens een tijdje als afwasser en in een circus. De loopbaan leek voorbij, maar na een paar jaar kreeg hij via zijn vriend Clarence Seedorf nog een kans bij AC Milan – ook al woog hij toen 130 kilo. De Italianen kregen hem weer fit, maar zijn carrière kwam niet meer echt van de grond. Toch mocht hij nog enkele minuten meespelen in de beker, een bewogen loopbaan.

Lees meer:
0 reacties
Laatste reacties
Agenda
do
1/06
8th ranked
18:45
FC Twente
do
1/06
FC Utrecht
21:00
Sparta Rotterdam
zo
4/06
FC Twente
14:30
8th ranked
zo
4/06
Sparta Rotterdam
18:00
FC Utrecht
do
8/06
Winner Semi-final 1
20:00
Winner Semi-final 2
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Feyenoord 33 52 82
2 PSV 33 48 72
3 Ajax 33 50 69
4 AZ 33 34 67
5 FC Twente 33 37 61
6 Sparta Rotterdam 33 18 56
7 FC Utrecht 33 4 51
Bekijk de hele stand