Vivianne Miedema haalt uit: "Ik maak me er ongelooflijk kwaad om"

Vivianne Miedema op de KNVB Campus
Vivianne Miedema op de KNVB Campus Foto: © Pro Shots

Vivianne Miedema heeft met afschuw gereageerd op de situatie rondom Vinícius Junior. De speler van Real Madrid werd recent wederom het slachtoffer van racisme.

De 22-jarige Vinícius werd in de wedstrijd tegen Valencia vanaf de tribunes voor aap uitgemaakt. "Een jongen van 22 jaar, die al zo vaak met racisme te maken heeft gehad. Het is te walgelijk voor woorden. Als topsporter weet ik wel hoe het is als mensen je kwetsen, als ze je minachten of je familie beledigen. Dat is naar en pijnlijk. Laat staan hoe het is als je racistische drek over je heen krijgt", schrijft Miedema erover in haar column in het Algemeen Dagblad.

De spits zelf heeft nog nooit meegemaakt dat een teamgenoot of tegenstander te maken kreeg met racisme. "Maar dat neemt niet weg dat ik me er ongelooflijk kwaad om maak. Het is te bizar voor woorden dat dit nog steeds gebeurt. Je ziet het in Spanje, maar ook in Italië, waar Romelu Lukaku recent nog slachtoffer was - ook hij niet voor het eerst"

Miedema is duidelijk: het is een maatschappelijk probleem. "Dat betekent niet dat we in het voetbal onze ogen moeten sluiten. Juist niet. Daarom vond ik het ook heel mooi hoe FC Barcelona-speler Raphinha steun betuigde aan zijn landgenoot. Een speler van Barcelona die het opneemt voor een speler van aartsrivaal Real Madrid."

"Weg haat en nijd, in plaats daarvan met elkaar laten zien: dit pikken we niet langer. Ergens denk je ook: Vinícius heeft behoefte aan rust, maar de voetbalwereld moet juist nu voor hem opstaan", vindt Miedema. In Engeland zijn veel topspelers betrokken, zo geeft ze aan. "Zij laten zien: als beschadigde speler sta je nooit alleen. Ze krijgen ons niet klein. We moeten de kracht daarvan niet onderschatten. Zij bereiken zoveel mensen, ook jonge kinderen aan wie je het goede voorbeeld moet geven."

De OranjeLeeuwin is dan ook blij dat er bijvoorbeeld campagnes zijn van de UEFA en de FIFA. "Alle aandacht voor dit probleem is goed. Maar wat de voetbalbonden wél moeten doen: steun ploegen die van het veld willen lopen als een speler te maken krijgt met racisme. Zodat teams en spelers ook weten: we kunnen ons gevoel laten spreken, zonder consequenties", aldus Miedema.

Lees meer:
0 reacties
Laatste reacties
Agenda
do
1/06
8th ranked
18:45
FC Twente
do
1/06
FC Utrecht
21:00
Sparta Rotterdam
zo
4/06
FC Twente
14:30
8th ranked
zo
4/06
Sparta Rotterdam
18:00
FC Utrecht
do
8/06
Winner Semi-final 1
20:00
Winner Semi-final 2
Bekijk de hele agenda
Stand
# Team GS DS P
1 Feyenoord 33 52 82
2 PSV 33 48 72
3 Ajax 33 50 69
4 AZ 33 34 67
5 FC Twente 33 37 61
6 Sparta Rotterdam 33 18 56
7 FC Utrecht 33 4 51
Bekijk de hele stand