Wat verandert er in de Europese competities zoals de Champions League?
Terwijl de eerste clubs in binnen- en buitenland beginnen aan de voorbereiding op seizoen 2024-2025 wordt de balans alvast opgemaakt voor komend seizoen. Welke teams gaan verrassen of juist tegenvallen? De UEFA zoekt meer spanning en heeft daarom veranderingen in de Europese competities (Champions League, Europa League en Conference League) doorgevoerd. Wat verandert er in de Europese competities?
Wij zetten de veranderingen op een rij.
Veranderingen deelnemersveld Europese competities
Waar voorheen een maximaal aantal van 32 deelnemende clubs toegelaten werden tot de Europese competities, worden dat er komend seizoen 36. Eén van de redenen van de UEFA voor deze wijziging, is het binnenhalen van meer televisiegelden. Dat is makkelijk aangezien men nu meer duels speelt.
Verandering groepsindeling Champions League en andere Europese competities
Het samenstellen van groepen is ook géén item meer vanaf seizoen 2024-2025, want er komt één grote ranglijst met alle deelnemers. Dat betekent dat het stelsel met acht poules van ieder vier ploegen definitief verleden tijd is.
Wat wel blijft bestaan is dat de deelnemers op basis van prestaties in Europese competities worden ingedeeld in vier verschillende potten. In iedere pot zitten volgend jaar 9 teams. Hoe beter de prestaties in Europese competities, hoe beter de potindeling voor de club en des te groter de kans dat de club dan gunstigere teams treft.
Waar voorheen één tegenstander uit elke pot kwam, worden dat er nu twee. Dat betekent dat de kampioen van de Premier League en de Bundesliga, of de best geklasseerde ploegen per land, elkaar al kunnen ontmoeten in de groepsfase. Hierdoor neemt ook het aantal topwedstrijden in vroege fases van het toernooi toe. Daarmee stijgt ook het aantal duels waarop avontuurlijke voetbalfans kunnen wedden. Bij sommige bookmakers krijg je een welkomstbonus waardoor de eerste weddenschap eigenlijk gratis wedden betekent.
Er is echter één uitzondering en dat is de UEFA Conference League. Voor de wedstrijden in deze competitie wordt niet meer uit vier potten maar uit zes geloot.
Nieuwe opzet Champions League, Europa League en Conference League
Ook de competitieopzet gaat volledig op de schop en dat wordt ongetwijfeld even wennen voor de voetbalsupporters. Wij zetten de veranderingen op een rij:
- Voorheen werden de 32 deelnemende teams verdeeld over acht groepen, maar ditmaal komt er één grote ranglijst met alle 36 deelnemers. Het nieuwe model wordt aangemerkt als het Zwitserse model.
- Vanaf seizoen 2024-2025 is het niet meer mogelijk om vanuit bijvoorbeeld de Champions League te ‘degraderen’ naar andere Europese competities, zoals de Europa League of Conference League. De competitie waar je in de groepsfase in begint, is ook de enige waar je dat desbetreffende seizoen aan deelneemt.
- Ook zijn er geen restricties meer wat betreft loting, dus het is mogelijk dat twee deelnemers uit één land elkaar al vroeg in het toernooi treffen.
Naast deze algemene wijzigingen is er nog een aantal wijzigingen per competitie. Ook deze zetten we voor je op een rij.
Veranderingen UEFA Champions League seizoen 2024-2025
Alle deelnemers van de Champions League worden nog altijd opgedeeld in vier potten. Deze worden op basis van prestaties in Europa in de voorgaande jaren ingedeeld. Op één grote ranglijst wordt de tussenstand bijgehouden. De nummers 1 tot en met 8 plaatsen zich direct voor de knock-outfase van het miljardenbal, terwijl de nummers 9 tot en met 24 middels een tussenronde uitmaken wie er doorstoot naar de achtste finales van het toernooi. Voor de onderste twaalf, de nummers 25 tot en met 36, stopt het avontuur direct.
Veranderingen Conference League seizoen 2024-2025
Dat geldt wél voor de UEFA Conference League. In navolging van de vergroting van het aantal potten, gaat namelijk ook de invulling van het wedstrijdschema voor de ploegen veranderen. Waar deelnemende teams van de overige twee competities vier thuis- en uitwedstrijden dienen te spelen, zijn dat er voor de deelnemers van het derde Europese toernooi zes. Zij treffen elke gekoppelde tegenstander maar één keer in de groepsfase van het toernooi.
Veranderingen Europese competities leiden to Coëfficiëntenpolonaise
Met de Europese wedstrijden gaan ook coëfficiënten gemoeid. Dat zijn punten op basis van prestaties en ondanks de verschillende niveaus in alle competities, besloot de UEFA om overwinningen, remises en nederlagen te belonen met eenzelfde aantal coëfficiëntenpunten. Daar kwam een hoop kritiek op, maar de UEFA heeft vooralsnog besloten om géén wijzigingen door te voeren aan dat systeem. Bekend was dat er ook gekeken werd na het aanpassen van bonuspunten, die ploegen kunnen verdienen door bijvoorbeeld te overwinteren en lang in het toernooi te blijven. Europese tickets worden verdeeld op basis van de coëfficiëntenranglijst, waarop alle landen te zien zijn. Nederland en liefhebbers van Europees voetbal wedden zijn er daarom bij gebaat dat alle deelnemende Eredivisie-teams presteren op de drie verschillende lagen van het mondiale voetbal.